Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Kristian Wallin

Kissoista koulitaan intensiivisellä koulutuksella sotilastehtäviin jopa parempia apureita kuin sotilaskoirat ovat nyt, Pääesikunnan koulutusosaston sotilaseläinsektorilla työskentelevä Jari K. Olli kertoo

Puolustusvoimat aikoo aloittaa kissojen kouluttamisen sotilastehtäviin

Ruotuväki

Puolustusvoimat aikoo aloittaa sotilaskissojen kouluttamisen. Kissat tulevat toimimaan sekä sotilaskoirien rinnalla että täysin omissa tehtävissään.

Puolustusvoimat suunnittelee hankkivansa sotilaskoirien rinnalle sotilaskissoja täyttämään maanpuolustuksen uudenlaisia tarpeita. Sotilaskissojen ja sotilaskissaohjaajien koulutus alkaisi tammikuussa 2018.

Puolustusvoimissa on huomattu, että kissojen ominaisuudet kuten erinomaiset kuulo- ja näköaisti ovat hyödynnettävissä myös maanpuolustuksen ja sotilaskoulutuksen tarpeisiin. Pääesikunnan koulutusosaston lemmikkisektorilla työskentelevä eläinkoulutuksen asiantuntija Jari K. Olli kertoo, että kissat soveltuvat palvelustehtäviin jopa paremmin kuin koirat.

– Huomasimme, että kissojen tarkka näköaisti auttaa havaitsemaan vihollisen tiedustelijat pimeissä olosuhteissa paremmin kuin koirien hajuaisti. Kissoilla on tarkan näköaistin lisäksi erittäin tarkka kuuloaisti ja niitä tullaan kouluttamaan erilaisiin vartio- ja päivystystehtäviin.

Neuvottelut uusien eläinten hankinnasta on tarkoitus aloittaa huhtikuun loppuun mennessä. Ollin mukaan myös muiden eläinlajien hankkimista harkittiin, mutta tutkimuksissa kissat osoittautuivat parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Tutkimuksissa oli mukana kissojen ja koirien lisäksi myös marsuja sekä papukaijoja, mutta kissat soveltuvat tehtäviin parhaiten. Vartiotehtävissä koiran huomio voi kiinnittyä epäolennaisuuksiin, mutta kissa pysyy koko ajan valppaana. Kissat ovat myös koiria helppohoitoisempia, mikä voi tuoda tulevaisuudessa puolustusvoimille säästöjä.

Tammikuun 2018 saapumiserän varusmiehet voivat hakeutua kissaohjaajan tehtäviin. Ollin mukaan sotilaskissojen ja niiden ohjaajien koulutus tulee tapahtumaan samoissa paikoissa kuin sotilaskoirien tähän mennessä, eli Porin ja Kainuun prikaateissa.

– Varusmiesten haku sotilaskissaohjaajiksi aukeaa syksyllä, jotta voimme varmistaa, että tammikuussa meillä on ainakin muutama kissojen varusmiesohjaaja. Sotilaskissaohjaajien varusmieskoulutukseen voi tutustua Kissakahvila Helkatissa, Helsingissä tiistaina 3. huhtikuuta.