Kuvassa monni.

Ensimmäinen viikko takana ja vielä muutaman edessä

Viime viikolla Kaartin jääkärirykmentissä varusmiespalveluksensa aloittanut Ossi Pasanen on pärjännyt hyvin, vaikka kuri on ollut kovaa. Tällä hetkellä häntä vetävät puoleensa tiedustelijan tehtävät.
Kuvassa varusmies varaa lippua.

Asevelvollisten jatkossa mahdollista varata istumapaikka junasta

Puolustusvoimat uudisti VR:n kanssa asevelvollisten junamatkustamisen paikanvarauksen. Varusmiehet voivat nyt ostaa omalla kustannuksellaan matkustusmukavuutta ja paikanvaraus laajenee koskemaan kaikkia asevelvollisia.
Kuvassa näkymiä laivan kannelta.

Merivoimien uudet valmiusyksiköt aloittavat toimintansa

Merivoimat juhlivat huomenna 103. vuosipäiväänsä. Tuoreilla valmiusyksiköillä halutaan parantaa valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin.
Varusmiehiä Kaartin jääkärirykmentissä.

Loppukyselyissä myönteisiä tuloksia

Koronakriisi mullisti Puolustusvoimien arkea, mutta kaikesta huolimatta kotiutuneiden varusmiesten kyselyistä selviää, että sotilaskoulutukseen ollaan varsin tyytyväisiä.
Kuvassa Hanssin-Jukka.

Nämä siivet ovat nähneet kaiken

Tuuloksen pienessä kylässä on esillä lentokone, joka on viimein ansainnut arvokkaat eläkepäivänsä. Siivet ovat nähneet monet mantereet, kommellukset ja jopa talvi- ja jatkosodan.
Kuvassa neljä sotilasta ja savukranaattien muodostama sateenkaarenvärinen pilvi.

Työtä riittää, mutta hyviä tuloksiakin on nähty

Miesvaltaisessa organisaatiossa muut kuin miehet saattavat tuntea olonsa ulkopuoliseksi. Puolustusvoimat ei aio jäädä paikoilleen, vaan pyrkii kehittymään nykyistä yhdenvertaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.
JEF-puolustusyhteistyöhön kuuluvat Iso-Britannia, Pohjoismaat, Baltian maat sekä Alankomaat.

JEF-maiden puolustusministerit tapasivat Helsingissä

Ison-Britannian johtama JEF-puolustusyhteistyö syveni viimeksi huhtikuussa, kun Islanti liittyi mukaan. Syksyllä on tiedossa jäsenmaiden välinen harjoitus.
Kuvassa Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen sekä Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Puolutusministerien kokouksessa mietitytti arktisen alueen turvallisuustilanne

Puolustusministeri Antti Kaikkonen isännöi Tuusulassa Nordefcon ministerikokousta. Pohjoismaiden puolustusministerit keskustelivat muun muassa koronakriisin vaikutuksista huoltovarmuuteen ja arktisen alueen turvallisuustilanteesta. Lisäksi Suomi ja Norja allekirjoittivat puolustusyhteistyöhön liittyvän kahdenvälisen asiakirjan.
Kuvassa prikaatikenraali Kalliomaa pitämässä puhetta paraatissa.

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori vaihtuu 1. heinäkuuta

Tänään 29. kesäkuuta vietettiin paraatia Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) uuden rehtorin kunniaksi. Juhlava tilaisuus järjestettiin ulkona MPKK:lla.
Kuvassa Juho Haanperä.

Johtamaan pilke silmäkulmassa

Upseerioppilas Juho Haanperän mukaan reserviupseerikurssin vaatimustaso on paljon korkeampi kuin aliupseerikoulussa. Rukissa hän on päässyt tekemään myös enemmän pioneerin hommia. Pioneerin tehtävät ovat Haanperän mukaan mielenkiintoisia, vaikka ne ovatkin fyysisesti rankkoja.
Kuvassa tekstissä mainittu panssariajoneuvo.

Maavoimien CV9030-vaunujen päivitys turvaa suorituskyvyn

Puolustusministeri Antti Kaikkonen valtuutti 22. kesäkuuta Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Maavoimien CV9030-rynnäkköpanssarivaunukalustolle elinjaksopäivityksen.
Kuvassa nainen!

"Oletko sä nähnyt noita paseja? Ne ovat isoja ja siistejä!"

Viestimies Marttila oli jo alokasjaksolla päättänyt haluavansa panssariajoneuvon kuljettajaksi, ja jopa taistelupari löytyi samasta tuvasta. Tällä hetkellä ammattipätevyyksiä suorittavan Marttilan odotukset intistä ovat jo täyttyneet, mutta paljon on vielä edessä.
Kuvassa henkilöt suremassa omaisiaan Lappeenrannan sankarihaudoilla.

Jatkosodan alkamisesta tasan 80 vuotta

Jatkosodan syttymisestä tulee tällä viikolla kuluneeksi 80 vuotta. Yli kolme vuotta kestänyt sota vaati kymmenien tuhansien suomalaisten hengen, joten sen muisteleminen on tärkeää.
Kuvassa varusmies laittamassa barettia päähän.

Tuleville varusmiehille tarjolla äkkilähtöjä

Jäitkö ilman kesätöitä tai muuttuivatko suunnitelmasi? Heinäkuun saapumiserään avautui paikkoja erityisesti isoihin joukko-osastoihin. Paikat täytetään hakujärjestyksessä.
Kuvassa veteraani Hannes Tuovinen ja Juha Kiviniemi.

Yhtenä rintamana sotiemme veteraanien hyväksi

Golfkentän reunalta kaikuu iloinen puheensorina. Hyväntekeväisyyden ja urheilun yhdistävällä tapahtumalla halutaan vaalia kunniakansalaisten perintöä.
Kuvassa alikersantti Veera Järvinen ja sotakoira Aapo.

Taistelijapari ja paras kaveri

Sotakoiranohjaaja, alikersantti Veera Järvinen kehuu Niinisalon sotakoiria, joihin on mahdotonta olla kiintymättä palveluksen aikana. Kun palveluspäivät hupenevat, on viimeisistä hetkistä oman nimikkokoiran kanssa otettava kaikki irti.
Kuvassa uusi maastokuorma-auto.

Tuliterät maastokuorma-autot kuljettavat räjähteitä mutta myös ihmisiä

Puolustusvoimien uudet Mercedes-Benz Zetros -maastokuorma-autot tuovat lisää suorituskykyä, ja niiden sodan ajan ominaisuudet ovat edeltäjiään paremmat. Zetroksia esiteltiin Rovaniemellä toukokuussa Taitaja2021-tapahtuman finaalissa.
Kuvassa tekstissä mainittuja tavaroita.

Mitä mukaan palvelukseen?

Varuskunnan porteista sisään astuminen ei ole pieni askel ihmiselle; intin aloittaminen on iso muutos alokkaan elämässä. Vuoden 2021 toisen saapumiserän alokkaiden palveluksen alku häämöttää jo nurkan takana, joten nyt on hyvä hetki varmistaa, että kaikki tarpeellinen tulee mukaan palvelukseen lähtiessä.
Kuvassa Uudenmaan prikaatin komentaja, kommodori Juha Kilpi.

Kova sotilaskoulutus ruotsiksi – Uudenmaan prikaati on ylpeä erityisasemastaan

Uudenmaan prikaatin varuskunta sijaitsee Dragsvikissa, keskellä vahvan suomenruotsalaista rannikkoseutua. Kyseessä on maan ainut joukko-osasto, jossa koulutus annetaan ruotsin kielellä.
Kuvassa Joalin Loukamaa kiipeämässä tikapuita.

Intistä kiinnostunut Joalin Loukamaa oppi Selviytyjissä, että poikkeukselliset olosuhteet tuovat ihmisiä yhteen

Supersuosittu sometähti haluaa maailmalle mutta on Suomessa kuin kotonaan. Selviytyjät-finalisti pääsi harvinaislaatuiselle vierailulle Santahaminan varuskuntaan.
Kuvassa Sipe Santapukki Apulannan treenikämpässä.

Komentajan talosta kajahtelee musiikki

Ihmiset ovat löytäneet tiensä Apulandiaan, ja se ilahduttaa Sipe Santapukkia. Tiiliseinien sisälle kätkeytyy pala arvokasta historiaa ja rokkimaailman vivahteita.
Havainnekuva valkoisesta rakennuksesta.

Viihtyvyyttä varusmiehille ja henkilökunnalle

Kasarmialueita uudistetaan ja peruskorjataan tulevien vuosien aikana. Rakennustyömailta valmistuu varusmiehiä ja henkilökuntaa palvelevia terveitä ja viihtyisiä rakennuksia. Projektit etenevät niin Rissalassa, Rovaniemellä kuin Immolassakin.
Kuvassa kersantti Ahonen.

Hyvillä mielin reserviin

Komppanian vääpelinä toimineen kersantti Aleksi Ahosen aamut ovat ohi. Ahoselle palvelus opetti itsenäistymistä ja oma-aloitteisuutta, ja hänen mukaansa pienessä varuskunnassa oppii hyvin tuntemaan toisensa.
Kuvassa RUK:in päärakennus Haminassa.

Reserviupseerikoulu juhlistaa vihdoin satavuotista taivaltaan

Reserviupseerikoulun satavuotisjuhlat järjestetään tänään verkossa. Koulun johtaja, eversti Vesa Helminen sanoo, että myös tuhansien reserviupseerien juhlaan Haminassa oli ehditty varautua.
Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Komentajien vuosittainen vuoropuhelu

Kokous Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusvoimien komentajien välillä oli onnistunut. Yhteistyö vaatii säännöllistä kanssakäymistä, joka tällä kertaa mahdollistettiin etäyhteyden avulla.
Hävittäjälentokone nousemassa ilmaan.

Viidennen sukupolven hävittäjät mukana lentotoimintaharjoituksessa

Ilmavoimien kansainvälinen ACE-harjoitus huipentaa pitkän suunnittelutyön. Harjoitukseen osallistuu isäntämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi useita muitakin valtioita, mutta koronapandemian vaikutukset on pystytty harjoituksessa huomioimaan.
Varusmies puhelimellaan takaa kuvattuna.

Liittolaiset vakoilevat toisiaan iloisesti

Tiedustelu elää omaa elämäänsä ihmisten keskellä. Se ei tarkoita aina nurkan taakse vilahtavaa agenttia tai salakuuntelua. Tiedustelu koskettaa meistä jokaista.
Rokote menossa varusmiehen käteen.

Kaikille varusmiehille mahdollisuus koronarokotukseen heinäkuussa

Heinäkuussa palveluksessa oleville varusmiehille tarjottava vapaaehtoinen koronarokote voi ennen pitkää mahdollistaa koronan tuomista erityisjärjestelyistä luopumisen. Pääesikunnan hallintoylilääkäri, lääkintäkapteeni Taija Lahtinen luottaa, että tarpeeksi moni varusmies päätyy ottamaan rokotteen.
Kuvassa Patrian pyöräpanssariajoneuvo.

Maavoimien liikkuvuushanke vakuutti latvialaiset

Maavoimien pyöräpanssariajoneuvohanke etenee hankintoihin mahdollisesti jo tämän vuoden aikana. Suomen ja Latvian lisäksi hanke on herättänyt mielenkiintoa muuallakin. Toukokuun demokiertue onnistui tavoitteissaan.
Hämeenmaa-alus kesäisillä vesillä.

Hämeenmaa ja Vahterpää kansainvälisen harjoituksen aalloilla

Monikansallinen Baltops 2021 -harjoitus on kuluvan vuoden suurin kansainvälinen harjoitus, johon Merivoimat osallistuu.