Jussi Pohjavirta

Suomen rauhanturvaajaliitto nimitti Mikael Nihtin vuoden rauhanturvaajaksi historiallisessa ravintola Kaartissa

Vuoden rauhanturvaaja on valittu

Aleksi Olin

Vuoden rauhanturvaaja julkistettiin tänään perinteisesti YK:n kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä.

Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut vuoden 2019 rauhanturvaajaksi kriisinhallintaveteraani Mikael Nihtin, joka on ansioitunut poikkeuksellisen kiitettävällä palvelusasenteellaan.

– Arvostan todella suuresti, että minut valittiin vuoden rauhanturvaajaksi. Se on henkilökohtaisesti todella iso asia, jota en olisi osannut odottaa. En tullut edes ajatelleeksi, että olisi ensimmäisen reissun jälkeen mahdollisuutta saada tällaista kunniaa. Ihmiset ovat kuitenkin paljon kehuneet, että saan työni hoidetuksi hyvin, joten arvostan suuresti tällaista palkintoa, Mikael Nihti kertoo.

Nihti on levittänyt jatkuvasti ympärilleen positiivista ilmapiiriä palvelusajan olosuhteista riippumatta. Hän kertoo positiivisen ilmapiirin ylläpitämisen tulevan kuitenkin luontaisesti. Hän on ollut koko elämänsä asiakaspalvelutyössä, jossa myös asenne ratkaisee hyvinkin paljon. Vaikka olisi määrätty työtehtävä, joka ei henkilökohtaisesti kiinnostaisikaan, niin se tehdään sataprosenttisella antaumuksella ja hymy naamalla.

– Tiimin toimivuus on ollut suurena tekijänä. Kiitän palvelustovereita siitä todella paljon. He ovat olleet aina tukena, jos sitä tarvitaan, Nihti muistaa.

Päivällä laskettiin myös seppele rauhanturvaajien muistoksi Hietaniemen hautausmaalla.

Rauhanturvaajaliitto toivoo lisää "nihtiä" operaatioihin. Nihti itse naurahtaa sanavalinnalle ja toivoo löytävänsä sanalle merkityksen tulevilla reissuilla. Sanan taustalla Nihti kuitenkin uskoo olevan juurikin positiivinen asenne.

– Kun ollaan pidempiä aikoja keikalla, itsellänikin 14 kuukautta, niin pyrin olemaan loppuun asti hyvällä asenteella, joka helpottaa myös asioimista muiden ihmisten kanssa. Jos ollaan hyvällä tuulella, niin vastakaiku on silloin myös samanlaista, hän jatkaa.

Nihtiä on luonnehdittu ihmiseksi, joka kykenee ottamaan uudenlaiset tilanteet ja tehtävät vaativista olosuhteista riippumatta nopeasti haltuun, mikä on ollut erityisen tärkeää hänen tehtävissään tilannevalvojana. Hänen mukaansa tilanteessa ratkaisee rauhallinen asenne, mietitään hetki ja tehdään sitten vasta ratkaisu.

– Jotakin positiivista löytyy jokaisesta päivästä. Yllättävät tehtävät vaativat paineensietokykyä, ettei revitä heti hiuksia ja panikoida, Nihti painottaa.

Seppeleen laskeminen on Suomen rauhanturvaajaliiton perinne. Seppeleitä laskivat puolustusministeriö, Rauhanturvaajaliitto ry, puolustusvoimat ja Vammautuneet kriisinhallintaveteraanit ry.