Puolustusvoimat

Utin laskuvarjojääkäreitä itsenäisyyspäivän paraatin kalustoesittelyssä Mikkelissä 6. joulukuuta 2018.

Valintakokeet erikoisjoukkokoulutukseen parhaillaan käynnissä

Rasmus Helaniemi

Varusmiespalvelukseen laskuvarjojääkäreiksi pyrkivien sekä puolustusvoimien sopimussotilaiden erikoisjoukkokurssille pyrkivien valintakokeet ovat parhaillaan käynnissä lauantaihin saakka. Pyrkijöiden soveltuvuutta arvioidaan fyysisesti ja psyykkisesti.

Erikoisjoukkojen valintakokeet sekä varusmiespalvelukseen Utin jääkärirykmentin laskuvarjojääkärikomppaniaan että puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille ovat käynnissä tämän viikon maanantaista lauantaihin. Laskuvarjojääkärikoulutukseen valitaan vuosittain 60 - 80 henkilöä ja erikoisjoukkokurssille noin 15 henkilöä.

– Olemme olleet hyvin tyytyväisiä hakijamääriin. Sähköinen haku oli nyt käytössä toista kertaa, ja hakijamäärät ovat nousseet jonkun verran, kertoo valintakokeen johtaja, yliluutnantti Tapio Ala-Kojola Utin jääkärirykmentistä.

Laskuvarjojääkärikoulutukseen pyrki yhteensä 480 henkilöä, joista kutsun valintakokeisiin sai 356. Hakumäärä on viime vuotta suurempi. Valintakokeissa testataan fyysisiä ominaisuuksia ja psykologista soveltuvuutta. Lisäksi valintakokeisiin kuuluu haastattelu ja lääkärintarkastus.

Vaatimustaso on korkealla molempiin koulutuksiin haettaessa. Saadakseen täydet pisteet on testeissä suoritettava esimerkiksi 38 etunojapunnerrusta minuutissa ja 60 selkälihasliikettä minuutissa. Vauhdittomassa pituushyypyssä on hypättävä 240 senttimetriä täysiin pisteisiin.

Kokeeseen kuuluu myös yhteensä viiden kilometrin juoksu kymmenen kilogramman reppu selässä. Täydet pisteet saa juoksemalla kahden kilometrin lämmittelyn jälkeen viimeiset kolme kilometriä kahdessatoista minuutissa. Uinissa hakijan tulee pystyä 200 metrin matkauinnin lisäksi muun muassa noutamaan esine neljän metrin syvyydestä. Hiihtämisen tulee onnistua sotilassuksilla kymmenen kilometrin matkan verran, ensimmäiset viisi kilometriä johdetusti ja jälkimmäiset kisana.

– Laskuvarjojääkäreiden koulutus on rankka niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, Ala-Kojola myöntää.

Reserviläisten erikoisjoukkokoulutukseen puolestaan haki 61 henkilöä. 12 kuukautta kestävä erikoisjoukkokoulutus sisältää muun muassa tiedustelu- ja taistelutehtäviä sekä laskovarjohyppy- ja helikopterikoulutusta.

Kurssin valintakokeet ovat kaksiosaiset, ja toinen osa järjestetään myöhemmin keväällä. Itse koulutus alkaa heinäkuussa. Kurssille voivat pyrkiä maa-, meri- tai ilmavoimissa varusmiespalveluksensa palvelleet, vaatimukset täyttävät henkilöt. Erikoisjoukkokurssille voi hakea myös varusmiespalveluksen aikana, ja kurssilla koulutettavat sopimussotilaat ovat määräaikaisessa virkasuhteessa puolustusvoimiin.