Lauri Väättänen

Oikealla lipun vastaanottaa miinalautan päällikkö, kapteeniluutnantti Tuomas Huolman.

Tuuli ei estänyt miinalautan rantautumista

Pietu Heiskanen

Paikkakunnan kummialukseksi tituleerattu miinalautta vieraili Pyhärannassa ja vei mukanaan historiallisen suojeluskuntalipun.

Matala rantavesi ja kova tuuli ei haitannut rantautumista Pyhärannassa viime lauantaina, kun merivoimien miinalautta vieraili paikkakunnalla Pyhäranta-päivän kunniaksi. Jokainen miinalautta saa valmistuttuaan paikkakunnan, johon kummialus tekee vierailuja. Miinalautta Pyhärannaksi nimetty alus valmistui toukokuussa 1992.

Juhlatilaisuuden spektaakkelina toimi Pyhärannan suojeluskunnan lipun luovutus miinalautalle, joka vie lipun edelleen Sotamuseolle. Paikkakunnan suojeluskuntalippu oli vihitty käyttöön tammikuussa 1920, jonka jälkeen se oli juhlistanut useampia juhlatapahtumia.

Marraskuussa 1944 tapahtuneen suojeluskuntajärjestön lakkauttamisen jälkeen Pyhärannan suojeluskuntalippu jäi kunnan arkistoihin. Lippua oli valokuvattu 2000-luvun alussa historiateosta varten, mutta muuten lakanaan kääritty lippu oli unohduksissa.

Pyhärantalaisaktivisti, kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Iivo Junkola oli muistellut aiemmin, että lippu olisi jäänyt kunnan arkistoon. Tieto lipusta toimitettiin Sotamuseolle, joka suostui sijoittamaan lipun museon kokoelmaan.

Löytyneen suojeluskuntalipun otti vastaan miinalautta Pyhärannan päällikkö, kapteeniluutnantti Tuomas Huolman.

– Juhlapäivän kunniaksi olimme vierailulla Pyhärannassa ja sen yhteydessä lupasimme viedä suojeluskuntalipun Sotamuseolle, selvittää Huolman.

Lauantain luovutustilaisuuten osallistui aluksen henkilökunnan lisäksi Pyhärannan kunnan johtoa ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva.

– Teemme säännöllisesti vierailuja paikkakunnalle. Viimeksi kummialus vieraili Pyhärannassa vuonna 2016, valottaa Huolman.