Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nea Holopainen

Tilaisuuteen osallistuvat oppilaat jonottivat auditorion edessä.

Suosittu turvakurssi tuo vaihtelua lukiolaisen arkeen

Konsta Leikas

Syksyn ruskan koristaessa kaupunkimaisemia lukiolaisten turvakurssille hakevat valmistautuvat lokakuun lopun varuskuntaviikonloppuun Santahaminassa.

Lukiolaisten turvakurssi on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen, MPK:n järjestämä ilmainen kurssi pääkaupunkiseudun lukiolaisille. Sen tarkoitus on tutustuttaa lukiolaiset omatoimiseen varautumiseen, pelastus- ja poliisiviranomaisten toimintaan sekä turvallisuuden alalla toimiviin järjestöihin. Oppilaat tutustuvat näihin toimiin teorian ja käytännön kautta. Kurssi toteutetaan kaksi kertaa vuodessa syksyllä ja keväällä. Syksyn osallistujat leiriytyvät Santahaminassa lokakuunlopulla. Turvakurssi koostuu leiriosuuden lisäksi iltaluennoista, joilla käsitellään erinäisiä aiheita. Kurssilla jakaudutaan neljään ryhmään sen mukaan, missä oppilaitokset sijaitsevat. Kaksi ryhmää sijaitsee Helsingissä, yksi Espoo- Kauniainen akselilla ja yksi Vantaalla. Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville on oma kiintiö turvakurssin osallistujista. 

Turvakurssi on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. 1990-luvun lopulta asti järjestetty kurssi on ollut jymymenestys. Se houkuttelee lukiolaisia eri taustoista ja elämänpoluista kokoontumaan yhteen kurssin asioiden tiimoilta. 20-vuotta kyseisessä toiminnassa mukana ollut lukiolaisten turvakurssin koordinaattori Sami Auersalmi kertoi kurssin sisällöstä ja sen suosion salaisuuksista.

– Turvakurssin tarkoituksena on opetella yhteiskunnallisia asioita. Kurssilla on kolmesta viiteen etukäteisluentoa esimerkiksi poliisin, tullin ja pelastuslaitoksen toimesta ennen varuskuntaviikonloppua.

– Varuskuntaviikonloppuun kuuluu yksi yö teltassa ja toinen kasarmissa. Näin oppilaat pääsevät tutustumaan molempiin, minkä lisäksi kurssilla on pasiajelua, alkusammutusharjoitusta ja taistelunäytöstä, Auersalmi luetteloi.

Myös armeijaan liittyvät erätaidot kuten teltan pystyttäminen ja kaminan sytyttäminen pyritään näyttämään ja opettamaan. Kurssin suosioon on Auersalmen mukaan useita syitä.

– Kurssille haki 700 henkilöä, joista valittiin noin 300 henkeä karsinnan kautta. Jokaisesta toisen asteen oppilaitoksesta voidaan valita kurssille.

– Kurssit ovat erittäin suosittuja varsinkin nuorten naisten keskuudessa, noin 70% prosenttia kurssille hakeutuneista on ollut perinteisesti naisia.

– Moni nuori nainen haluaa kokeilla millaista armeijassa olo on ennen vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutumista, Auersalmi toteaa.

Myös eri turva-alan ammateista kiinnostuneet oppilaat ovat hakeutuneet toimintaan mukaan ahkerasti. Nimi "lukiolaisten turvakurssi" on harhaan johtava, sillä ammatillisia opintoja suorittavat voivat yhtälailla pyrkiä kurssille.

– Kurssin nimi tulee muuttumaan vuodenvaihteessa nuorten turvakurssiksi, sillä myös ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat ovat erittäin tervetulleita hommaan mukaan, Auersalmi summaa.

Pohjois-Haagan yhteiskoulussa 1.10.2019 järjestettyyn turvakurssin infopläjäykseen osallistuivat turvakurssille hakevat nuoret. Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion toisen vuosikurssin oppilas Askhab Tutuev pohti kurssin auttavan tulevaisuudessa .

– Käytännössä minulla on intti edessä joka tapauksessa, joten päätin, että olisi helpompaa ja mukavampaa mennä, kun ymmärtää miten armeija ja eri virkakoneistot toimivat.

– Minua kiinnostaa erityisesti kemiallisten aseiden torjunta ja lääkintämiehen tehtävät.

Lukiolaisten turvakurssilta Tutuev odottaa ennen kaikkea perehdytystä armeijaan ja eri tehtäviin, etenkin poliisiin, tulliin ja pelastuslaitokseen.

– Armeijaan on vielä reilusti matkaa, vielä kaksi tai kolme vuotta aikaa miettiä asioita, Tutuev pohtii.

 

 

Yksi turvakurssiin osallistuvista armeijasta kiinnostuneista nuorista naisista on Katja Ganina. Vuosaaren lukion toisella luokalla opiskeleva Ganina odottaa turvakurssin tuovan lisää ymmärrystä armeijan arjesta.

– En tiedä paljoa intistä, sen takia tulin tänne. Toivon että saan tietoa aiheesta, mutta olen miettinyt armeijaan menemistä. Palvelus kiinnostaa, innostaa ja jännittää.

– Haluan testata itseäni riippuu miten ylioppilaskirjotukset ja asiat menevät, mutta uskon että lähden kokeilemaan palvelusta, Ganina puntaroi.