Puolustusvoimat

Lohtajan ilmapuolustusharjoituksen ensimmäinen vaihe sisältää ammuntoja kovilla ampumatarvikkeilla. Kuvassa varusmiehet ampuvat ilmatorjuntatykillä.

Suomen ilmapuolustusta harjoitellaan yhteisvoimin

Pietu Heiskanen

Valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus alkaa huomenna Lohtajan maisemissa, jossa hiotaan operatiivista kykyä ja puolustushaarojen yhteistoimintaa.

Ilmapuolustusharjoitus toteutetaan Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella 14. toukokuuta ja 24. toukokuuta välisenä aikana. Vuosittainen harjoitus koostuu kahdesta toiminnallisesta osasta. Ilmasotakoulu vastaa harjoituksen valmistelusta Karjalan prikaatin tukemana. Harjoituksen johtaa ilmatorjunnan tarkastaja, eversti Sami-Antti Takamaa.

Ensimmäisessä vaiheessa yksikön suorituskykyä testataan torjumalla maalilennokkeja kovilla ampumatarvikkeilla. Toisessa vaiheessa kyse on taisteluharjoituksesta, jossa pääpaino ilmapuolustuksen tulenkäytön ja taistelun johtamisessa.

– Palvelusturvallisuus korostuu molemmissa vaiheissa. Jokaisen on pidettävä huolta, että annettuja ohjeita noudatetaan oikeaoppisesti, Takamaa painottaa.

Puolustushaarojen yhteisen toiminnan kehittämistä ajatellen yhteisharjoitukset ovat ainutlaatuisia mahdollisuuksia. Harjoituksen vahvuus on yhteensä noin 1500 henkilöä. Mukana on niin varusmiehiä ja reserviläisiä kuin puolustusvoimien henkilökuntaa.

– Vaikka joukkojen lähtötaso on hyvä, se toivottavasti tulee ottamaan Lohtajalla aimo harppauksen eteenpäin, toivoo Takamaa.

Harjoitus näkyy myös Suomen tieliikenteessä, kun puolustusvoimien kulkuneuvot siirtyvät harjoitusalueelle moottorimarssien muodossa. Esimerkiksi Hattulan ja Lohtajan välisen siirtymisen tekee samaan aikaan yhteensä 71 puolustusvoimien ajoneuvoa.

Ilmapuolustusharjoituksen etenemistä voi seurata puolustusvoimien, maavoimien ja Karjalan prikaatin sosiaalisen median kanavista.