Puolustusvoimat

Sotilasurheiluliitto etsii tänäkin kesänä Suomen kovakuntoisinta sotilasta.

Sotilasurheiluliitto kannustaa kilpailemaan etänä

Toni Keränen

Fyysisten urheilutapahtumien siirtyessä myöhemmälle ajankohdalle, on Sotilasurheiluliitto panostanut varusmiesten ja henkilöstön aktivoimiseen myös uusin tavoin, etäkilpailujen muodossa. Tavoitteena on, ettei kenenkään tarvitsisi jäädä kesällä toimettomaksi urheilun osalta.

Ympäri vuoden varusmiehille sekä Puolustusvoimien henkilöstölle urheilu- ja liikuntatapahtumia järjestävä Sotilasurheiluliitto on mukautunut kesän poikkeukselliseen tilanteeseen. 

Tänä kesänä Sotilasurheiluliitto haastaa varusmiehiä ja henkilökuntaa osallistumaan liikuntakilpailuihin, joista on parhaille suoriutujille tarjolla palkintoja perinteisten kisojen tavoin. Haasteissa painotetaan erityisesti sotilaille tärkeitä ominaisuuksia, kuten voimaa ja kestävyyttä.

Toukokuun 12. päivä startannut 5.11 Challenge on rakenteeltaan varsin raskas kestävyys- ja lihaskuntoharjoite, jossa kisataan nopeimmasta suorituksesta. Haasteen varustukseen kuuluu varusmiehille tuttu M17- tai muu vastaava noin 7-8 kiloa painava suojaliivi. Juoksua ja lihaskuntoliikkeitä, tässä tapauksessa burpeeta, ilmakyykkyä ja punnerrusta käsien irroituksella sisältävä harjoite on toteutettavissa jokaisen oman kuntotason mukaan, mutta arvokas pääpalkinto motivoi osallistujia aina huippusuoritukseen saakka. 

Kaikille haasteeseen osallistuneille ja siitä Sotilasurheiluliittoon ilmoittaneille annetaan juomapullo, kun taas alle 19 minuutin ja 45 sekunnin aikarajan alittaneille 5.11 Challenge-kangasmerkki. Kaikkien haasteen suorittaneiden ja siitä kuvan tai videon sosiaalisen mediaan jakaneiden kesken on jaossa 5.11 TacTec Plate Carrier-suojaliivi. Osallistuminen haasteeseen on mahdollista varusmiesten ja Puolustusvoimien henkilöstön lisäksi myös Rajavartiolaitoksen ja puolustushallinnon työntekijöille.

Toinen kesän alussa lanseerattavista tapahtumista on toteutettu yhteistyössä siviilipuolen crossfit-toimija Unbrokenin kanssa, joka on Suomen suurimman crossfit-tapahtuman järjestäjä. 

Sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajon mukaan Unbroken lähestyi heitä yhteistyön tiimoilta, jotta kaikki halukkaat pääsisivät kilpailemaan crossfitin parissa fyysisten tapahtumien peruuntumisesta huolimatta.

– Ne urheilijat, jotka haluavat haasteeseen osallistua, tekevät kilpailusuoritukset etänä. Lähdimme siihen mukaan sillä tavoin, että kilpailuun saataisiin mukaan myös sotilassarja, Leppäsaajo kertoo.

Unbrokenin järjestämä Summer Cup 2020 on toiminnallisen harjoittelun kilpailu, joka tänä kesänä etsii Suomen kovakuntoisinta sotilasta. Kilpailun sotilassarja on avoinna kaikille, jotka ovat Puolustusvoimien kanssa työsuhteessa. Sotilassarjan lisäksi myös yleiseen sarjaan voivat osallistua etänä kaikki, jotka ovat kiinnostuneita. 
Sotilaiden lajit, säännöt tai kisastandardit eivät poikkea yleisestä Unbroken -kilpailusta. Kilpailulajeja varten tarvitaan kahvakuula, hyppynaru, levytanko ja levypainoja sekä Concept 2 -merkkinen soutulaite.

Kilpailu käydään kesän 2020 aikana kolmessa osassa heinä-, elo- ja syyskuussa. Jokaisen kuun alussa julkaistaan uusi laji, jonka suorittamiseen on aikaa kaksi viikkoa. Tarkat tiedot lajeista ilmoitetaan osallistujille Unbrokenin kilpailujärjestelmän kautta. 

Sotilaiden pääpalkintona on Garmin Instinct Tactical -rannetietokone, jonka voittajan lisäksi palkitaan myös aktiivisin, eli eniten osallistujia mukaan kerännyt varuskunta.

Urheilukilpailuiden ja -tapahtumien sekä kokoontumisrajoitusten suhteen tehtyjen päätösten vaikutus Sotilasurheiluliiton toimintaan on Leppäsaajon mukaan vielä avoinna. 

 – Seuraamme Puolustusvoimien ja Suomen Olympiakomitean linjausta asiassa. Emme ole tehneet vielä päätöstä kilpailujen suhteen asiassa. Kesän varusmiesten liikuntakerhojen ohjaajakoulutuksien järjestämisessä on varauduttu hajautettuihin koulutuksiin sekä mahdollisuuteen järjestää koulutus etänä, Leppäsaajo avaa.

Sotilasurheiluliiton puolesta Leppäsaajo suosittelee varusmiehille omatoimisen liikunnan harrastamista.

– Lenkkeily- ja lihaskuntoharjoitteita löytyy valtava määrä MarsMars-liikuntasovelluksesta. Varusmiesjohtajien tulisi kannustaa alaisiaan etenkin nyt liikkumaan myös iltaisin palvelusajan päätyttyä, Leppäsaajo kehoittaa.