Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Samuli Pöntinen

Sotilaskotiliiton perinnepäivään oli saapunut avuksi sisaria Helsingin sotilaskotiyhdistyksestä.

Sotilaskotiliitolla on katse tulevaisuuteen

Aleksi Olin

Sotilaskodin perinnepäivää vietettiin ensimmäistä kertaa tunnelmallisissa merkeissä Sotilaskotiliiton toimiston sisäpihalla.

Sotilaskotiliitto juhlisti viime vuonna satavuotista juhlavuottaan, jonka seurauksena sovittiin ensimmäistä kertaa yhteisestä perinnepäivästä. Perinnepäivää vietetään tästä lähtien aina 7. toukokuuta ensimmäisen suomalaisille sotilaille tarkoitetun sotilaskodin perustamispäivänä.

Sotilaskotiyhdistykset aloittivat omilla paikkakunnillaan juhlavuonna ihmisille mieleisien pop-up tapahtumien pitämisen, josta syntyi idea järjestää oma perinnepäivä.

– Sinä vuonna kun oli satavuotisjuhla, niin päätimme aloittaa pop-up sotilaskotien pitämisen. Se oli ihmisille mieleen, sillä sotilaskodeilla ei ole ollut mitään niin sanottua perinnepäivää tai juhlaa, Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti kertoo.

– Etenkin järjestötyössä on mukava välillä tavata sidosryhmien edustajia ja kokoontua yhteen juhlistamaan sotilaskodin perinnettä, Mustalahti jatkaa.

Sotilaskotiliitto haaveilee seuraavaksi perinnepäiväksi esimerkiksi sotilaskotiauton lainaamista joltakin läheiseltä yhdistykseltä juhlaa varten. Suunnitelmat tulevasta ovat kuitenkin vielä hieman auki.

– Tulemme kuitenkin jatkossakin viettämään perinnepäivää jollakin tavalla. Toisaalta sotilaskotiyhdistyksillä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet juhlistaa perinnepäivää, sillä heillä on erilaiset mahdollisuudet, kuten tilat, autot ja omat leipomot. Jos tarvitsemme apuja voimme aina pyytää jäsenyhdistyksistä niitä.

Sotilaskotiliitto oli alunperin ehdottanut suunnitelmassaan perinnepäivän järjestämistä, johon sotilaskotiyhdistykset lähtivät ilomielin mukaan. Nykyään yhteisestä perinnepäivästä tullaan pitämään tulevaisuudessakin kiinni.

Sotilaskotijärjestö on Suomen vanhin, yhtäjaksoisesti toiminut, vapaaehtoisuuteen perustuva maanpuolustusjärjestö, jonka 37 yhdistyksessä on noin 5000 jäsentä. Ensimmäinen sotilaskoti perustettiin 7. toukokuuta 1918.