Antti Virtanen

Kadetti Kiira Kiikeri pääsi Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikouluun toisella hakuyrityksellään

Somekadetti jakaa sotatieteistä ja opiskelijaelämästä

Janne Jussila

Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikoulussa opiskeleva Kiira Kiikeri pitää yliopistoaan monipuolisena ja ainutlaatuisena korkeakouluna, jossa sotilaallisuuden lisäksi pääsee kuitenkin kokemaan myös opiskelijaelämää.

Varusmiespalveluksen jälkeen on elämä täynnä mahdollisuuksia. Monet lähtevät armeijan jälkeen opiskelemaan tai opiskelupaikkaa etsimään. Sotilaselämästä nauttiville tai jopa sotilasuraa harkitseville yksi korkeakoulu on ainakin harkinnan arvoinen. Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikoulussa voi suorittaa sotatieteiden kandidaatin tutkinnon.

88. merikadettikurssin toista vuotta käyvä kadetti Kiira Kiikeri korostaa etenkin kadettikoulun monimuotoisuutta.

– Joka paikassa aina lukee, että kadettikoulu on tosi monipuolinen, mutta se on ihan totta. Opiskelu täällä ei ole pelkkää pänttäämistä, vaan me pääsemme myös harjoittelemaan ja tekemään käytännön hommia, hän painottaa.

Kiikeri toimii myös niin sanottuna somekadettina. Hänen tehtäviinsä kuuluu siis kadetin arjen jakaminen sosiaalisessa mediassa. Näin kadettikoulu saa lisää näkyvyyttä jatko-opintomahdollisuutena.

– Somekadetin tehtävät ovat oikein mukavia. Saan paljon tsemppaavia kommentteja ja hyviä kysymyksiä. Pääsen auttamaan niitä, jotka mahdollisesti haluaisivat kadikseen. Yllättävän harva tietää Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toivoisin ihmisten tajuavan, että tämäkin on vaihtoehto.

Suomen ryhdikkäimmäksi yliopistoksi kutsuttu kadettikoulu tarjoaa monipuolisen opiskelumahdollisuuden kaikille maanpuolustuksesta kiinnostuneille. Tästä huolimatta Kiikeri haluaa selventää, että kadettikoulussakin pääsee nauttimaan tavanomaisemmasta opiskelijaelämästä.

– Meillä on kyllä sitsejä, ja osallistumme approihin sekä muihin opiskelijatapahtumiin yhtä lailla kuin muutkin. Onhan meillä haalaritkin, vaikka niitä ei paljon näekään.

Toisaalta kadettikoulu säilyttää tarjoamissaan opinnoissa sotilaallisen täsmällisyyden ja tarkkuuden, minkä takia kadetit joutuvatkin hieman rajoittamaan korkeakouluopiskelijalle tyypillistä elämäntyyliä.

– Meidän päivämme alkavat kahdeksalta ja silloin pitää olla palveluskuntoinen. Se pitää aina ottaa huomioon. Me emme juuri voi pitää mitään 17 päivän vappua, kuten jotkut muut. Se ei ole ihan mahdollista, ja hyvä niin.

Kadettikoulun tarjoama polku on muutenkin hieman erilainen kuin monissa muissa yliopistoissa. Tätä Kiikeri pitää kuitenkin vain hyvänä asiana.

– Useissa yliopistoissa ollaan viidestä seitsemään vuoteen henkilöstä riippuen, mutta meidät isketään täältä ulos kolmen vuoden jälkeen. Sen jälkeen pääsemme työelämään keräämään kokemusta ennen maisterintutkintoamme, hän kehuu.

Kiikeri painottaa myös lukuisia mahdollisuuksia ja polkuja, joita kadettikoulusta valmistumisen jälkeen voi kulkea.

– Kadiksen jälkeen aukeaa ovet moneen eri työtehtävään. Ja valmistumisen jälkeen siis työllistyt varmasti. Työtä on aina tarjolla. Palkkakin kykenee mielestäni kilpailemaan siviilihommien kanssa.

Kadettikoulu vetää luonnollisesti puoleensa samanhenkisiä ihmisiä, mutta Kiikerin mielestä opiskelutovereita löytyy joka lähtöön. Tästä huolimatta yhteishenki on aina vankka.

– Yhteishenki on varsinkin merivoimissa tiivis. Meitä on niin pieni porukka. Siinä jaetaan kaikki murheet ja ilot. Toki opin tuntemaan ihmisiä muistakin puolustushaaroista. Meitä on täällä moneen lähtöön.

Kiikeri tiesi jo oman varusmiespalveluksensa aikana, että haluaa hakeutua kadettikouluun. Hän ehti kuitenkin jo ennen sitä nähdä ja kokea paljon armeijasta.

– Aloitin varusmiespalveluksen Vekaralla viestikomppaniassa. Kävin aliupseerikurssin ja reserviupseerikurssin, jonka jälkeen palvelin myös kouluttajakokelaana Haminassa. Syksyllä 2017 lähdin sopimussotilaaksi Porin prikaatiin kranaatinheitinkomppaniaan. Nyt taas olen merivoimissa. Olen siis kokeillut vähän kaikkea, Kiikeri naurahtaa.

Tähän mennessä parhaana kokemuksenaan Kiikeri pitää viime kesän väyläajoja, jotka korostavat hyvin kadettikoulun tarjoamia ainutlaatuisia opintoja.

– Väyläajot kestivät yksitoista viikkoa. Viikot olivat intensiivisiä ja päivät olivat pitkiä. Ensimmäisinä viikkoina ohjelmaa oli aamukuudesta kahteentoista yöllä. Olihan se rankkaa, mutta koin paljon onnistumisia ja elämyksiä.

Kiikeri kehottaa jatko-opintomahdollisuuksia harkitsevia seuraamaan omia kiinnostuksen kohteitaan ja tavoitteitaan, mutta on silti valmis jakamaan hieman neuvoja sellaisille, joille kadettikoulu voisi sopia.

– Kannattaa tehdä parhaansa varusmiehenä ja käydä johtajakoulutus. Siellä sitten tekee vaan aktiivisesti töitä hyvällä motivaatiolla, ei murehdi tai valita turhista, muttei myöskään mielistele. Kannattaa olla vaan oma itsensä.

 

 

Kiikerin Twitter- ja Instagram-tilit löytyvät @kadettikiikeri, sieltä voit seurata Maanpuolustuskorkeakoulun arkea!

 

Juttua muokattu klo 11.25.