Edvin Ingman

Päivittäisessä työssään säämiehet tuottavat sääsanomia Ilmatieteen laitokselle.

Sää ja johtaminen samassa paketissa

Aleksanteri Kekonen

Sääaliupseerilinja osoittautui alikersantti Teemu Kangasniemelle nappivalinnaksi: sekä säämiehen että varusmiesjohtajan tehtävät tulevat vuoden palveluksen aikana tutuksi. Kangasniemi korostaa, että varusmiespalvelus on kokemus jo itsessään.

Alikersantti Teemu Kangasniemi / Säämies / Porin prikaati, Niinisalo / TJ 115

"Tulin suorittamaan varusmiespalvelusta, koska asevelvollisuuden suorittaminen on kaikille miehille pakollista. Toisaalta ajattelin, että pitää ainakin käydä katsomassa millaista toimintaa täällä on. Päätöksen takana oli ehkä myös sellainen tietynlainen velvollisuuden tunne.

Tehtäviini kuuluu sääpäivystys viikon kerrallaan, joka neljäs viikko. Sääpäivystykseen kuuluu ajankohtaisen säätiedotusta tuottaminen kaksitoista tuntia kerrallaan sekä sääsanomien tekeminen kolmen tunnin välein. Sääpäivystyksessä kirjataan kaikki päivystyksen aikana havaitut sääilmiöt. Tällä hetkellä käynnissä on päivävuoro, joka on siltä osin kiva, että ulkona näkee oikeasti jotain. Yövuorossa on puolestaan rauhallisempaa, koska muuta aktiviteettiä ei sääpäivystyksen lisäksi yleensä ole.

Meille säämiehille kuuluu myös taisteluharjoituksissa tykistölle ballististen sääsanomien laatiminen, jotka auttavat heitä suuntaamaan ammunnat oikein. Sääsanomien tekemiseen käytetään M200 luotauskalustoa, johon kuuluu vetypallot ja sondit. Lisäksi johtajakoulutuksen saaneena minulle kuuluu tietysti myös ryhmänjohtajan tehtävät yksikössä.

Haastavinta tehtävässäni on joidenkin sääilmiöiden arvioiminen pelkällä ihmissilmällä. Esimerkiksi pilvitilanteen tulkitseminen voi joskus olla yllättävänkin haastavaa. Usein puhutaan, että puolustusvoimissa asiat joko ovat tai eivät ole, ja sen välinen jako on selvä. Meidän tehtävässä löytyy epävarmuutta lähes päivittäin.

Säämiehen tehtävä on ehdottomasti yksi niistä asioista, joita en osannut odottaa. En edes tiennyt mitään sen olemassaolosta ennen varusmiespalveluksen alkua. En odottanut, että täällä olisi edes mitään tällaista vaihtoehtoa. Tämä tehtävä on myös ehdottomasti yllättänyt monipuolisuudellaan.

Sääaliupseerilinja oli yksi vaihtoehdoista johtajakoulutukseen haluaville. Hakeuduin tähän, koska tehtävänkuvaus vaikutti mielenkiintoiselta ja erilaiselta niin sanottuihin tavallisempiin palvelustehtäviin verrattuna. Valintana sääaliupseerilinja oli kohdallani onnistunut. Olen saanut johtajakoulutuksen lisäksi kattavan säämieskoulutuksen, jota on mahdollista hyödyntää myös siviilielämässä. Sääaliupseerikoulutukseen valittiin meidän saapumiserästämme vain kuusi taistelijaa.

Tämä tehtävä on sopiva taistelijoille, jotka ovat kiinnostuneita säästä ja säätoiminnasta. Heidän lisäksi tehtävä on oiva valinta heille, jotka eivät välttämättä nauti taisteluharjoituksista metsässä tai pihalla hikipäässä käskyttämisestä.

Tähän mennessä olen varusmiespalveluksen aikana oppinut kaikki säämiehen tehtäviin kuuluvat asiat ja tietysti johtajakoulutuksen ansiosta joukon edessä johtajana toimimisen taidon. Nyt reilun puolenvuoden jälkeen loppupalvelukselta odotan lisää uusia haasteita, syvempää säätuntemusta ja mahdollisimman paljon kokemuksia, joista on hyötyä myös siviilielämässä.

Parasta säämiehenä on vapaus suorittaa omaa tehtävää sopivine haasteineen. Vaikka työskentely täällä on erittäin täsmällistä, koulutuksen suomat edut antavat tehtävän suorittamiseen tarvittavaa joustavuutta. Tämä on ollut kokemus sinänsä itsessäänkin."