Aatu Heikkonen

Puolustusvoimien verkko-oppimisympäristö PVMoodle päivittyy merkittävästi.

PVMoodlen ulkoasu vaihtuu

Rasmus Helaniemi

Puolustusvoimien sisäinen verkko-oppimisympäristö PVMoodle saa yhden suurimmista päivityksistään huomenna torstaina 20. joulukuuta. Päivityksessä alustan ulkoasu muuttuu huomattavasti.

Puolustusvoimien verkko-oppimisympäristön PVMoodlen päivittymisen perimmäisenä syynä on tietoturva, mutta samalla käyttöliittymä muuttuu täysin. Päivityksen aikana PVMoodle ei ole käytettävissä.

– Syynä päivityksen taustalla on tietoturvapäivitysten loppuminen versiolle 3.1, eli päivitykselle oli pakottava tarve. Käytännössä Moodlen taustaversion vaihtuminen näkyy käyttäjille siten, että palvelun ulkoasu muuttuu ja käyttöliittymä vaihtuu, kertoo erikoissuunnittelija Miika Rouvinen puolustusvoimien palvelukeskuksesta.

PVMoodlen taustalla pyörivä, avoimen lähdekoodin ohjelma Moodle päivitetään versiosta 3.1 versioon 3.5. Uuden käyttöliittymän toimittaa järjestelmän tekninen ylläpitäjä Mediamaisteri oy. Versiopäivitys tapahtuu virka-aikana torstaina 20.12, eikä päivityksen aikana torstaina PVMoodle ole käytettävissä.

– Ulkoasusta tulee mukavamman näköinen ja toivottavasti siten myös mukavampi käyttää. Apuna käyttöön tulevat uudet niin kutsutut kiertoajelut, jotka opastavat ensi kertaa kirjauduttaessa että mitä on missäkin. Kiertoajeluita tulee muuallekin kuin etusivulle, eli esimerkiksi työtiloille on myös omansa. Jonkin verran toiminnallisuudet vaihtavat paikkaa, mutta mitään hirvittävän dramaattista ei tapahdu.

Kyseessä on suurin päivitys PVMoodlelle muutamaan vuoteen.

– Moodlea päivitettiin viime kerran vuonna 2016, ja silloin kaikki ei mennyt aivan kuten suunniteltu. Voisi siis sanoa, että nyt on tulossa paras päivitys tähän mennessä, Rouvinen naurahtaa.