Kuva: Rasmus Härkönen, puolustusvoimat

Everstiluutnantti Hokkasen mukaan puolustusvoimat ei halua kieltää hauskanpitoa Pokémon Go -pelin parissa. – Jokainen voi pelata mitä haluaa, mutta heidän täytyy ymmärtää sivuvaikutukset sovelluksen käytölle ja rajoittaa toimintaansa niiden mukaisesti, hän kommentoi.

Puolustusvoimat reagoi Pokémon-huumaan

Aleksi Lahikainen

Pokémon Go -peli on noussut suosioon myös kasarmeilla varusmiesten keskuudessa. Pääesikunta muistuttaa uudella ohjeellaan mobiilisovellusten käytön ja kuvaamisen rajoitteista sotilasalueilla.

Muutama viikko sitten legendaarinen Pokémon-tuotesarja sai perheenlisäyksen, kun uusi Pokémon Go -mobiilipeli ilmestyi sovelluskauppoihin. Peli kohosi välittömästi kansan suosioon, eikä ilmiö jäänyt puolustusvoimilta huomaamatta. Viime perjantaina 22. heinäkuuta Pääesikunnan operatiivinen osasto julkaisi ohjeen koskien lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta hyödyntävien sovelluksien käyttöä sotilasalueilla, esimerkiksi varuskunnissa.

Pääesikunnan operatiivisella osastolla työskentelevän everstiluutnantti Teemu Hokkasen mukaan Pokémon Go -peli ja samankaltaiset sovellukset rinnastetaan puolustusvoimissa kameralla kuvaamiseen, joten samoja rajoitteita sovelletaan.

– Esimerkiksi Pokémon Go käyttää puhelimen paikkatietoja, kompassia ja kameraa. Se rinnastetaan kuvaamiseen, koska emme voi tietää varmuudella mihin kameran kuvaa ja paikkatietoja saatetaan tallentaa tai välittää, Hokkanen toteaa.

Puolustusvoimien hallintoyksiköille annettu ohje ei koske ainoastaan Pokémon Go -sovellusta, vaikkakin puolustusvoimien huomio heräsi pelin rajun suosion myötä.

– Viimeaikoina Pokémon Go:sta on tullut hyvin suosittu sekä varusmiesten että siviilien keskuudessa. Koimme tarpeelliseksi muistuttaa varusmiehiä ja henkilöstöä kuvaamisen luvanvaraisuudesta muun muassa varuskunta-alueilla, Hokkanen toteaa.

Pokéstoppeja ei ole poistettu

Pokémon Go -mobiilipelin kehittäjät mahdollistavat Pokéstoppien poiston tietyiltä alueilta, mikäli sitä pyydetään riittävän painavalla syyllä. Puolustusvoimat ei ole päätynyt tähän ratkaisuun, mutta Hokkasen mukaan tilanteen kehitystä seurataan.

– Asiasta on keskusteltu, mutta nyt yritämme päästä tilanteen tasalle eikä asiaa ole viety eteenpäin. Hallintoyksiköiltä edellytetään, että he seuraavat missä Pokéstoppeja on ja ilmaantuuko niitä lisää. Sen perusteella päätämme pyritäänkö jotain niistä poistamaan, Hokkanen selventää.

Pääesikunnan ohjeistuksen pohjalta hallintoyksikköjen, kuten joukko-osaston, tulee muistuttaa asevelvollisia ja henkilökuntaa valokuvaamisen ja Pokémon Go -tyyppisten pelien rajoitteista sotilasalueilla. Asiaa ei tuoda erikseen esille varusmiehille, mutta se lisätään aiemman koulutuksen ohelle.

– Heinäkuun saapumiserässä varusmiehille lanseerattiin kyber- ja operaatioturvallisuuden koulutuspaketti. Tämä päivitys liittyy samaan aihepiiriin, mutta on ilmiönä hieman rajamailla, joten selvensimme nyt asiaa, Hokkanen toteaa.

Porin prikaatin tiedottajan, Markus Malilan mukaan uusi ohjeistus on vastaanotettu joukko-osastossa ja lähetetty eteenpäin varusmiehiä kouluttaville joukkoyksiköille.

– Emme ole toistaiseksi kohdanneet ongelmia asiaan liittyen, hän kommentoi.