Pasi Lindroos/MPK

Reserviläisiä MPK Pohjanmaan Taistelu rakennetulla alueella -koulutuksessa.

Osallistujamäärät ja tyytyväisyys kasvussa MPK:ssa

Rasmus Helaniemi

Maanpuolustuskoulutusyhdistys kertoo sekä osallistujamääriensä että tapahtumiensa määrän kasvaneen usean viime vuoden ajan. Lisää resursseja odotetaan tulevista lakimuutoksista.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK kertoi tällä viikolla, että se järjesti viime vuonna yhteensä 90 082 tuntia koulutusohjelmaa 51 464 osallistujalle. Luku on kasvanut viime vuodesta.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että koulutusmäärämme ovat kasvaneet vaikka resurssimme eivät. Olemme itse tehneet kaikki ne toimenpiteet, joilla olemme ottaneet niin sanotusti löysät pois, kertoo MPK:n toiminnanjohtaja, prikaatikenraali evp. Pertti Laatikainen.

Myös kurssien tyytyväisyys on korkealla. Asteikolla 1–5 kurssien tyytyväisyyskeskiarvo oli 4,5. MPK järjesti yli kaksi tuhatta koulutustapahtumaa viime vuonna, joista noin kuusisataa oli kaikille avoimia turvallisuus- ja varautumiskoulutuksia.

Viime vuonna kasvussa olivat etenkin naisten ja nuorten koulutukset – kasvua oli vuodesta 2017 jopa seitsemän prosenttiyksikköä. Kaikista yli 50 tuhannesta koulutuksiin osallistuneista henkilöistä naisia oli lähes 11 tuhatta eli runsas viideosa.

– Nykyjärjestelmällä emme kuitenkaan pysty vastaamaan kaikkeen kysyntään. Olemme viimeiset kymmenen vuotta kasvaneet joka vuosi, ja jossain vaiheessa kasvun rajat tulevat tietenkin vastaan. Ja koska olemme julkisoikeudellinen yhdistys, niin ei meillä ole mahdollisuutta kasvaa tulorahoituksellakaan, Laatikainen miettii.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä lakimuutos, jossa määritellään MPK:n tehtävä uudelleen. Lakimuutoksia käsitellään puolustusvaliokunnassa, mutta ne ovat tällä hetkellä perustuslakivaliokunnan arvioitavana. Ei ole varmaa, ehtivätkö ne eduskunnan käsittelyyn vielä tämän vaalikauden aikana.

– Jos muutokset eivät ehdi tällä hallituskaudella, niin silloin jatkamme toimintaa entiseen malliin, Laatikainen toteaa.

Muutoksessa puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta otettaisiin pois mahdollisuus tilata sotilaallista koulutusta MPK:lta. Sotilaallinen koulutus siirtyisi puolustusvoimille, ja MPK:n uudeksi hallintotehtäväksi säädettäisiin maanpuolustukseen ja varusmieskoulutukseen liittyvän tutustumistoiminnan järjestämiseen naisille ja nuorille. Myös ampuma-aselakiin pyritään tekemään muutoksia.

– Mielenkiintoista muutoksessa on myös se, että lakimuutoksen kautta MPK:lle tulee mahdollisuus kehittää sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Paljon uusia mahdollisuuksia tulee etenkin sijoittamattomalle reserville, missä halukkaat voisivat saada sodan ajan sijoituksen meidän koulutustemme kautta. On paljon sellaisia reserviläisiä, jotka haluavat MPK:n kautta näyttää aktiivisuuttaan ja saada sodan ajan sijoituksen, Laatikainen sanoo.