Kuva: Panu Niemi

Naiset ja miehet käyttävät palveluksessa samoja varusteita uima-asua lukuunottamatta.

Puolustusvoimat tyytyväinen naishakijoiden määrään – kaikkien sijoittamista ehkä mietittävä

Saana Sjöblom

Varusmiespalvelukseen hakeutui tänä vuonna vapaaehtoisesti yhteensä 1 516 naista – ennätysmäärä rikkoutui jo kolmantena vuonna putkeen.

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyi tuttuun tapaan 1. maaliskuuta. Palvelukseen hakeutui jo kolmatta vuotta putkeen enemmän naisia kuin koskaan aiemmin. Yhteensä 1 516 varusmieskoulutukseen haluavan naisen sijoittaminen palvelukseen saattaa osoittautua haasteelliseksi.

– Hakijamäärään ollaan todella tyytyväisiä. Jää kuitenkin nähtäväksi, pystytäänkö näin moni mahduttamaan seuraavaan kolmeen saapumiserään käytännönjärjestelyjen kannalta, kapteeni Mikko Vartiainen Maavoimien esikunnasta kommentoi.

Naishakijoiden määrää seurattiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa jo ennakkoon. Helmikuun alussa hakemuksia oli vastaanotettu vasta 387. Vartiaisen mukaan viime vuoden hakemusten määrä (1 126) ei ollut ylittynyt vielä reilu viikko sitten.

– Osasimme odottaa korkeaa hakijamäärää, mutta lopputulos yllätti silti. Monet lähettivät hakemuksensa vasta viime hetkillä.

Palveluksen aloittamismääräykset jaetaan naisille huhtikuussa järjestettävien valintatilaisuuksien jälkeen. Naisilla on oikeus keskeyttää palvelus jo ennen sen aloittamista tai ensimmäisen 45 palveluspäivän aikana. Aluetoimistot vaativat päätöksen peruutuksesta joko kirjallisesti tai henkilökohtaisesti paikan päällä.

– Palveluksen aloittamista ei voi perua puhelimitse, koska sen kautta ei pystytä varmistamaan puhelimessa olevaa henkilöä asianomaiseksi, Vartiainen kuvailee.

Porin prikaatiin oli tänä vuonna eniten hakijoita – yhteensä 343 naista. Seuraavaksi suosituimmat joukko-osastot olivat Kainuun prikaati, Kaartin jääkärirykmentti ja Karjalan prikaati. Alueellisesti hakijoita oli eniten Uudellamaalla (392) ja Pirkanmaalla (174).

 

Otsikkoa muokattu 7.3. klo 9 jutun sisältöä paremmin kuvaavaksi.

Uutista muokattu 7.3. klo 13 kapteeni Vartiaisen kommentin täsmentämiseksi.

Uutista muokattu 8.3. klo 13 sanavalintojen selventämiseksi.