Kuva: Valtteri Nevalainen

Aleksi Kinnunen palvelee Porin prikaatissa.

Mies lomakyytien takana

Carlos Sunila

”Palvelen Porin prikaatissa, Säkylässä työ-, opinto- ja sosiaaliasiamiehenä eli TOS-asiamiehenä. Jokaisessa varuskunnassa ei välttämättä ole täysin samankaltaista asiamiestä, mutta joku näitä tehtäviä kuitenkin hoitaa.”

Aleksi Kinnunen / viestimies / TOS-asiamies / TJ 105 / Porin prikaati, Säkylä


"Käytännössä hoidan TOS-asiamiehenä lomakuljetuksia varusmiehille. Erityisen tärkeää se on meidän varuskunnalle, koska olemme niin metsässä, että täältä pääsee vain bussilla tai omalla autolla pois.


Lomakyytien järjestely vie aikaa noin puolet viikosta. Loppuaika kuluu varusmiesten edunvalvontaan. Tykkään itse jalkautua paljon varusmiesten keskuuteen ja käydä keskusteluja. Sitä kautta kumpuaa usein esille mahdollisia ongelmia ja asioita, joita varusmiehet haluavat tuoda ilmi.

Tällä hetkellä yksi konkreettinen esimerkki on varusmiesten heräämisajat. Olemme tehneet esikuntaan aloitteen, jotta heräämisajat kiertäisivät tiheämmin eri yksiköiden välillä. Tällä hetkellä ne vaihtuvat vain puolen vuoden välein, joten yksi yksikkö saattaa herätä puoli vuotta viideltä ja toinen seitsemältä. Tämä asia nousi varusmiehiltä esiin ja sitä vietiin eteenpäin.

Minun tehtäväni on tehdä vaikuttamistyötä, keskustella varusmiesten kanssa ja olla linkkinä esikunnan ja yksittäisen varusmiehen välillä.

AUTAN myös varusmiehiä esimerkiksi opiskeluasioissa. Minulta on tultu kysymään paljon lähinnä sosiaalietuuksiin liittyen, kuinka kotiutumisen jälkeen pärjätään esimerkiksi taloudellisesti. Jos en pysty hoitamaan jotain asiaa, ohjaan hänet sosiaalikuraattorin pakeille.


Lisäksi olemme toteuttamassa rekrytointi-iltaa kotiutuville varusmiehille. Iltaan tulee reilut 10 erilaista yritystä ja eri koulutusalojen edustajaa. Tavoitteena on saada työnantajat ja kotiutuvat varusmiehet kohtaamaan.

Aloitin palvelukseni viime heinäkuussa, ja kotiutuminen on sitten ensi maaliskuussa. Ihan normaalisti suoritin peruskoulutuskauden. Hieman on toki mietityttänyt, että eihän tämä ole ihan sitä perinteisintä inttiä, mutta olen oikeasti tykännyt tehdä tätä. Olen päässyt tekemään ihan konkreettisesti varusmiesten hyväksi asioita ja vaikuttamaan."