Antti Virtanen

Naton miinantorjunta-alusosaston, SNMCMG1:n laiva, norjalainen HNoMS Rauma Aurajoen rannassa lokakuussa 2019.

Merivoimat harjoittelee miinantorjuntaa monikansallisessa ympäristössä

Teemu Erho

Dynamic Move 20 -harjoituksessa kehitetään miinantorjunnan johtamista.

Merivoimat on mukana Belgiassa maanantaina 27. tammikuuta alkaneessa Dynamic Move 20 -miinantorjunnan esikuntaharjoituksessa Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivueen henkilöstöllä. Harjoitus järjestetään kerran vuodessa Allied Maritime Commandin komentajan toimesta. Suomi on osallistunut harjoitukseen jo useampana vuonna.

– Harjoituksen tavoitteena on kehittää Suomen kansallisen miinantorjunnan johtamista ja joukkojen kansainvälistä yhteensopivuutta, Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Mikko Villikari kertoo.

Harjoitus tukee laivueen esikuntaupseereiden valmistautumista Merivoimien tuleviin yhteisharjoituksiin Naton miimantorjunta-alusosaston SNMCMG1:n kanssa.

– Kansainvälisen harjoittelun merkitys Suomelle on suuri. Se mahdollistaa laadukkaan varautumisen kansainvälistä yhteistyötä vaativiin tehtäviin, kuten kriisinhallintaan, Villikari toteaa.

Harjoitus toteutetaan tietokoneavusteisesti CAX (Computer Assisted Excercise) -ympäristössä tietyin reunaehdoin. CAX-ympäristössä harjoitteleminen on tärkeä osa Naton toimintaa. Se on nykyaikainen, monipuolinen ja kustannustehokas ratkaisu.

Aluksia tai varusmiehiä harjoituksessa lähes kaksiviikkoisessa harjoituksessa ei ole mukana. Se jatkuu perjantaihin 7. helmikuuta asti.

– Tähän mennessä harjoitus on sujunut etukäteen asetettujen odotusten mukaisesti, Villikari kiteyttää.