Kuva: Niko Häggman

Isabel Nyman on yksi Rannikkoprikaatin kahdeksasta veneenkuljettajasta.

Maata näkyvissä!

Saana Sjöblom

Espoolainen Isabel Nyman suorittaa naisten vapaaehtoista asepalvelusta veneenkuljettajana. Hän kiinnostui ajatuksesta toimia sekä maalla että merellä jo peruskoulutuskaudella.

Isabel Nyman / Alikersantti / Veneenkuljettaja / Rannikkoprikaati / TJ141

"Haaveilin varusmiespalveluksen suorittamisesta jo lapsena. Epäilin omaa pärjäämistäni vielä lukioikäisenä, mutta rohkaistuin vietettyäni vuoden työelämässä. Onneksi kaverini kannustivat minua hakemaan palvelukseen. En ole katunut päätöstäni lainkaan!

Merivoimissa kiinnostuin palvelustehtävästä, jossa pääsisin toimimaan sekä maalla että merellä. Laivapalvelus ei niinkään kiinnostanut, mutta veneenkuljettaja kuulosti hyvältä idealta. Pesti on todella haluttu, joten tiesin valituksi tulemisen mahdollisuuden olevan pieni. Mikään muu ei kuitenkaan kiinnostanut samalla tavalla.

Tähtäsin veneenkuljettajaksi peruskoulutuskaudelta lähtien. Hain ensin aliupseerikurssille, jonka suorittaminen on edellytys tehtävään. Sen lisäksi kävin haastattelussa. Se tuntui menevän huonosti, mutta kouluttajat olivat näköjään eri mieltä. Tein koko ajan parhaani ja hyvin kävi, sillä minut valittiin yhdeksi kahdeksasta veneenkuljettajasta!

Merellä liikkuminen oli minulle ennestään tuttua, sillä olen matkustellut moottori- ja purjeveneillä. En kuitenkaan ollut ajanut venettä aiemmin yksinäni. Nyt päiväni koostuvat ajon harjoittelusta, vuoro- ja tilausajojen suorittamisesta sekä veneiden ohjaamisesta kartan väylien mukaan.

Käytämme apunamme tutkaa, jonka avulla pystymme liikkumaan, vaikkemme näkisi sumun takia lainkaan eteenpäin. Olen pääosin tekemisissä vain oman joukkueeni kanssa, mutta teemme myös johtamistehtäviä ollessamme vastuussa kuljetuskomppanian miehistöstä.

Veneenkuljettajan palveluksessa parasta on se, ettei yksikään päivä merellä ole samanlainen. Tehtävä on henkisesti vaativa, sillä joudumme tekemään itse paljon päätöksiä. Veneenkuljettajaksi haluavien on pystyttävä työskentelemään rauhallisesti paineenkin alla. Vaaleanpunaista auringonlaskua ja tyyntä merta katsellessa kaikki on kuitenkin työn arvoista."