Antti Virtanen

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen jakamassa kunniakirjoja.

Maanpuolustuksen aloitesäätiö palkitsi aloitteita

Tuure Äikäs

Pääesikunnassa jaettiin tänään Maanpuolustuksen aloitesäätiön vuosittaiset kunniakirjat ja stipendit maanpuolustukselle tärkeistä aloitteista.

Maanpuolustuksen aloitesäätiö myönsi tänään kunniakirjat onnistuneita, tärkeitä ja hyödyllisiä aloitteita tehneille henkilöille.

Tilaisuus järjestettiin pääesikunnassa puolustusvoimain komentaja Timo Kivisen työhuoneessa. Kivinen piti tilaisuuden alussa lyhyen puheen, jossa hän korosti muun muassa aloitteiden painoarvoa maanpuolustuksessa.

Kivinen jakoi henkilökohtaisesti kunniakirjat ja stipendit. Tunnustukset tulivat paikalta vastaanottamaan Emmi-Stina Vehmaa, Juha-Pekka Koskinen, Nico Vikki ja Matti Kauppila. Myös Asko Juntunen, Ismo Riepula ja Jani Tepsa saivat kunniakirjat.

Kainuun prikaatin kapteeni Kauppila oli keksinyt nopean ja yksinkertaisen tavan peitelukujen asentamiseen muun muassa ajoneuvoihin. Ennen peiteluvut on kiinnitetty työläästi rautalangalla ja teipillä. Kauppilan keksintö on kuminen spray -maali. Luvut on nopea laittaa ja helppo repäistä irti.

– Keksintö ei sinällään ole uusi, mutta sotaväen käytössä sitä ei ole ollut. Ennen joukkojen ajoneuvoihin on merkattu peitelukuja laminoidulla paperilla ja monilla erinäköisillä viritelmillä. Sain pari vuotta sitten tämän idean, että tarvitsemme yksinkertaisemman käytännön. Aloin etsiä netistä ratkaisua ja kiersin maalikauppoja, kunnes löysin sopivan kumipohjaisen maalin.

– Idea on ollut myös varusmiesten mielestä hyvä. Se on lisännyt aktiivisuutta peitelukujen käytön osalta. Toivottavasti tämä lähtee käyttöön myös muillekin joukko-osastoille, Kauppila vinkkaa.

Vehmaa, Nico Vikki, Juha-Pekka Koskinen ja Matti Kauppila komentajan toimistossa.

Vehmaa sai tunnustuksen kehittämästään puolustusvoimien Orbiter -lennokin laskeutumiseen käytettävästä uudenlaisesta tyynystä. Tyyny erottaa edellisestä alkuperäistä tiiviimpi kangas ja muutettu tyynyn malli.  Uusi ilmatyyny on jo kovassa käytössä. Keksinnön arvioidaan säästävän yli 300 000€ vuosittain, kun lennokkien osat kestävät entistä paremmin vaurioita.

Vikki, Juntunen, Koskinen ja Tepsa kehittivät ilmavoimien SKL-latauslaitteen liittimelle suojakotelon. Liitin on osoittautunut helposti rikkoutuvaksi, mutta kotelo parantaa sen kestävyyttä. Kotelo vähentää huomattavasti myös laitteen huoltokustannuksia.

– Tänne puolustusvoimien komentajan virkahuoneeseen saavuttiin kutsuttuna. Rovaniemeltä oli tänne 12 tuntia junassa, mutta olen täällä mielelläni, Vikki hehkuttaa.

Koskinen kertoo olleensa kaksi vuotta reservissä.
– Kutsu tilaisuuteen oli aika yllätys.