Jussi Pohjavirta

Tilaisuudessa everstiluutnantti Timo Antikainen ja kapteeni Jukka Sorsa esittelevät yleisölle Baana 19 -lentotoimintaharjoitusta.

Kiertoreittejä ja lentoharjoitusturisteja Lusissa

Leila Kauppila

Baana 19 -lentotoimintaharjoitus tuo Lusin alueelle niin ilmavoimien sotilastoimintaa kuin uteliaita katselijoita.

Lusin entisen kyläkoulun sali täyttyi kyläläisistä, jotka tulivat seuraamaan Baana 19 -harjoitukseen liittyvää asukastiedotustilaisuutta. Ilmavoimien lentotoimintaharjoitus katkaisee valtatie 5:n ja tuo Lusin alueelle Heinolaan runsain määrin kiinnostuneita katselijoita.

Vastaavia harjoituksia on ollut Lusin alueella ennenkin, mutta everstiluutnantti Timo Antikainen avaa ilmavoimien toimintaa ja Baana 19 -harjoitusta perusteista lähtien.

– Harjoittelemme tällä kertaa erilaisia lähestymisiä, laskeutumisia ja lentoonlähtöjä. Tilapäinen sotilaslentokenttä eroaa tukikohtien kentistä kapeutensa, ympäröivien puiden ja valaistusolosuhteittensa puolesta.

Liikennejärjestelyt kylän alueella herättävät paljon kysymyksiä ja keskustelua. Puolustusvoimilta toivotaan jopa tiukempaa liikenteen säätelyä, jotta kulkeminen alueella sujuvasti olisi taattu. Kiertoreitin varrelta erkanee useita pikkuteitä, jotka autonsa tien varrelle parkkeeraava lentoharjoitusturisti saattaa huomaamattaan tukkia.

Alueen liikennesuunnittelusta harjoitusalueen ympärillä vastaa YIT, ja opasteita on tarkoitus pystyttää tällä kertaa enemmän. Myös nopeusrajoituksia lasketaan esimerkiksi Lusin entisen kyläkoulun läheisyydessä, josta lähtee edelleen lasten koulukyytejä.

Pekka Ojanen on mukana järjestämässä tilapäispysäköintiä, johon saapuu tuhansia autoja harjoituksen aikana.

Mielestäni lusilaiset suhtautuvat tähän harjoitukseen myönteisesti, kertoo Pekka Ojanen Lusin kyläyhdistyksestä.

Ojaselle harjoitustoiminta on tuttua, sillä hän on ollut mukana tilapäiskentällä järjestettyjen harjoitusten yleisöpaikoituksen järjestämisessä alusta asti.

– Kyläyhdistys, leirikoulu ja vanhempainryhmä avaavat pienen kioskin katselupaikan läheisyyteen ja urheiluseura järjestää läheiselle peltoalueelle pysäköintitilaa. Yhteistyö puolustusvoimien kanssa on ollut helppoa.

Baana 19 -harjoitus on 9.-13. syyskuuta, jonka aikana alueella on liikkumisrajoituksia ja dronejen lennätyskielto.