Lauri Parviainen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan puhemies Antti Rinne puhuivat perinteiseen tapaan valtiopäivien avajaisissa.

Kansalaispalvelus ja kalustohankinnat ovat uusien kansanedustajien prioriteettejä

Henrik Ruska

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaispuheessaan torstaina 25. huhtikuuta laskelmoivan valtapolitiikan paluusta. Uusia kansanedustajia puhuttivat puolustuspolitiikan kentällä lähinnä kalustohankinnat ja asevelvollisuusjärjestelmän uudistaminen.

Jenna Simula, perussuomalaiset: Kyllä kansalaispalveluksesta voitaisi lähteä käymään tällä vaalikaudella keskustelua. Naiset ottavat monesti minuun yhteyttä, että mitä he tekevät sitten, jos tulee kriisitilanne tai sotatilanne. Kansalaisten valmiustaidot ovat minulla suurena huolenaiheena.

 

Hussein al-Taee, sosiaalidemokraatit: Haluaisin nähdä sen kehityksen jatkuvan, että me pystymme puolustamaan itseämme hyvin pitkälle, ja että me määrittelemme itse kenen kanssa me lyöttäydymme yhteen tarvittaessa.

 

Heikki Autto, kokoomus: Konkreettinen toimi ovat nämä isot hankinnat. Ilmavoimien osalta Hornetien suorituskyky tulee täysimääräisesti korvata, ja lisäksi tulisi myös tehdä merivoimien ja maavoimien tarpeelliset hankinnat. Nämä tulisi tehdä erillisrahoituksella, jotta ne eivät syö puolustusvoimien normaaliin toimintaan varattua rahoitusta.

 

Atte Harjanne, vihreät: Isoin juttu on tietysti nämä kalustohankinnat, mutta jos katsoo erilaisten kyselyiden tuloksia, niin meidän sinänsä tärkeän asevelvollisuusjärjestelmän legitimiteetti on tietyllä tavalla nyt uhattuna. Minusta meidän olisi syytä aloittaa ajoissa asevelvollisuusjärjestelmän uudistaminen tasa-arvoisempaan suuntaan, jotta vältyttäisi siltä tilanteelta, että järjestelmä ei nauti enää suorittavan ikäluokan kunnioitusta tai joudumme tinkimään puolustuksen suorituskyvystä.