Lauri Parviainen

Jokaisen aselajin taistelijan on hallittava kevyen kertasingon käyttö.

Jokamiehen panssaritorjunta-ase

Elias Hirvikoski

Kevyet kertasingot ollaan korvaamassa uusilla 66 KES 12 -malleilla, joissa on merkittävästi parempi läpäisykyky, ampumateknisesti paremmat laukaisu ja tähtäimet sekä mahdollisuus liittää pimeätähtäin.

Ampumakuntoon aikaa 5 sekuntia, voi toimia! Kertasinko kiepautetaan kainalon alta taistelijan eteen. Hihna poistetaan. Ase nostetaan olalle ja vedetään kahta putkea eri suuntiin. Tähtäinten tarkistus. Kevyt kertasinko ampumakunnossa! Seuraavaksi ase laitetaan kuljetuskuntoon, ja toimenpiteeseen on joka varusmiehelle varattu 15 sekuntia. Tosipaikan tullen nopeus on valttia.

Olalta laukaistavan kevyen kertasingon kuljetus- ja ampumakuntoon laittaminen tulee lähes kaikille alokkaille tutuksi jo peruskoulutuskauden ensimmäisillä viikoilla. Kevyt kertasinko on ollut osa puolustusvoimien jalkaväen kalustoa jo vuosikymmenien ajan, ja nyt monille tutuksi tulleet 66 KES 75 ja 88 -panssaritorjunta-ase korvaantuu uudella 66 KES 12 -mallilla.

Jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi kertoo kevyen kertasingon olevan kertakäyttöinen, rekyylitön lähipanssaritorjunta-ase, joka kuuluu kaikkien taistelijoiden perusvarustukseen.

– Jokaisen aselajin taistelijan on hallittava kevyen kertasingon käyttö – sillä luodaan panssaritorjunnan kattavuutta ja syvyyttä.

Kevyt kertasinko on tarkoitettu erityisesti kevyitä panssariajoneuvoja vastaan. Peltoniemen mukaan ase on hyvin yksinkertainen käyttää, mutta silti todella tarkka ja luotettava. Panssaritorjuntajärjestelmät jaetaan pitkänkantaman-, kauko-, keski- ja lähipanssaritorjunta-aseisiin. Kevyillä kertasingoilla torjutaan panssareita lähietäisyydeltä.

– Aseen tehokas ampumaetäisyys on 250 metriä, Peltoniemi toteaa.

Peltoniemen mukaan uudistetussa kevyessä kertasingossa on vanhaa mallia merkittävästi parempi läpäisykyky, ampumateknisesti parempi laukaisu ja tähtäimet sekä mahdollisuus liittää pimeätähtäin.

 

Vanhan mallin korvaavia uusia 66 KES 12 -kertasinkoja on kahta eri tyyppiä.

– Ensinnäkin on ontelopanoksella varustettu panssarintorjuntaversio 66 KES12 PST, joka on tarkoitettu rynnäkkö- ja kuljetuspanssarivaunuja vastaan sekä toiseksi asutuskeskustaisteluversio 66 KES12 RAK, joka on tarkoitettu pääasiallisesti rakenteiden hajottamiseen ja niiden takana olevien kohteiden tuhoamiseen.

Uutta jokamiehen asetta voidaan käyttää myös autojen ja kevyesti panssaroitujen ajoneuvojen tuhoamiseen. Asutuskeskustaisteluraketissa voidaan ennen laukaisua valita kahdesta eri vaihtoehdosta: ammus ohjelmoidaan räjähtämään heti kohteeseen osuttuaan tai räjähtämään vasta viiveellä esimerkiksi rakenteen tai seinän läpäistyään.

– Asutuskeskusversiolla voidaan tuhota esimerkiksi kenttälinnoitteeseen tai asutuskeskusrakenteeseen linnoittautunut asepesäke tai partio, Peltoniemi kertoo.

Monille varusmiehille uudempi kertasinko on tullut tutuksi jo koulutus- ja harjoituskäytössä. Kun varusmiehet harjoittelevat kertasinkojen käyttöä on niiden varustus omanlaisensa.

– Harjoitus- ja koulutuskäyttöä varten on kattavat välineet, kuten 21 millinen harjoitusrakettiase sekä 7.62 sisäpiippuase. Lisäksi koulutusta varten ovat vaarattomat käsittelyaseet sekä kaksipuolisen taistelun mahdollistavat simulaattoriaseet, Peltoniemi selventää.

 

Lisävarusteluna kevyeen kertasinkoon voi perinteisen avotähtäimen lisäksi kiinnittää heijastin- tai punapistetähtäimen. Näin valittu kohde voidaan tuhota lähietäisyyksillä valoisalla tai pimeällä ilman ulkopuolista valaisua.

Suomen olosuhteisiin, jossa neljä vuoden aikaa eroavat selvästi toisistaan kevyt kertasinko sopii oikein hyvin. 66 KES 12 -sinko on toimiva aina 63 asteisesta kuumuudesta 40 asteen pakkaseen. Toimintavarmuutta löytyy siis aina Dragsvikin helteisimmistä kesäkeleistä Sodankylän keskitalven paukkupakkasiin.

Kertasinko toimii hyvin suomalaisissa talvisolosuhteissakin. Kuinka on sitten sinkojen ammusten tehon laita?

Tekniset tiedot kertovat uuden 66 KES 12 kertasingon panssaritorjuntaversion läpäisevän jopa 450 millimetriä panssariterästä. Asutuskeskustaisteluversio läpäisee aina betonin, kiven, puun, kevytteräksen kuin bunkkerinkin. Edellisen mallin, 66 KES 88, läpäisy oli 350 millimetriä.

Painoltaan uudistettu kertasinko on nimensä veroisesti edelleen kevyt. Panssaritorjuntaversio kevyestä kertasingosta painaa 3,4 kilogrammaa ja asutuskeskustaisteluversio 3,7 kilogrammaa.