Jussi Pohjavirta

Hawk-suihkuharjoituskoneet ova mukana yhteistoimintakierrosten osalta. Koko tukilentolaivueen kalusto on mukana JOINTSORA2019 -harjoituksessa.

JOINTSORA2019 -harjoituksessa koetellaan ilmakuljetuskykyä

Leila Kauppila

JOINTSORA 2019 mahdollistaa kehittyneessä uhkaympäristössä harjoittelemisen ilma- ja maavoimien osalta.

Yhteistoimintaharjoitus JOINTSORA 2019 kouluttaa puolustusvoimien henkilöstöä Oulun, Kuusamon, Lieksan, Kuopion ja Jyväskylän alueella 2.-6. syyskuuta. Ilma- ja maavoimien yhteistoimintaharjoituksen päätukikohta on Oulun lentoasema, jonka lisäksi käytössä on Pudasjärven lentopaikka sekä Kuusamon ja Kajaanin lentokentät.

– Tämän vuoden harjoituksen tavoitteet ovat samantyyppiset mutta päivittyneet kuin viimevuotisenkin harjoituksen. Koulutamme ja harjoitutamme kuljetuskalustollamme operoivaa henkilöstöä lentokaluston taktiseen käyttöön, kuten ohjaajia ja lentoteknistä henkilöstöä, kertoo everstiluutnantti Petri Landkammer Satakunnan lennostosta.

- Näiden lisäksi harjoiteltavia aiheita on ilmakuljetuskyvyn ja muiden tukevien tehtävien suunnittelu ja toteutus ilmaoperaatiossa. Harjoittelemme niin sanotussa toimintaa ei-sallivassa ympäristössä, eli meillä on tässä harjoituksessa hyvin kehittynyt uhkaympäristö, johon kuljetuskoneet menevät operoimaan yhteistoiminnassa hävittäjäkoneiden kanssa.

Ilmavoimat osallistuu harjoitukseen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä ja Hawk-suihkuharjoituskoneilla yhteistoimintakierrosten osalta, sekä muun lentotoiminnan osalta CASA C-295M -kuljetuskoneilla, Learjet 35 A/S -suihkukoneilla ja Pilatus PC-12NG -yhteyskoneilla. Maavoimien osalta harjoituksessa korostuu suojaustoiminta.

– Harjoituksen luonne on muuttunut siitä, millainen se oli alun perin kun lähdettiin operoimaan hiekkakentiltä kuljetus- ja yhteyskonekalustolla. Nykyisellään kyse on nimenomaan yhteistoimintaharjoituksesta, jossa harjoitellaan useamman puolustushaaran yhteistoimintaa. Tämä on korostunut entistä enemmän viime vuosina.

Tähän asti harjoitus on sujunut Landkammerin mukaan oikein hyvin. Sää on mahdollistanut harjoittelun oikein hienosti, valmistelut on hoidettu huolellisesti ja henkilöstö on erittäin motivoitunutta.

– Odotamme erittäin positiivisia tuloksia tämän harjoituksen osalta. Ilmavoimallisesti sekä hävittäjä- että kuljetuskonekaluston yhteistoiminta on saatu etenemään hyvään suuntaan.