Kuva: Ville Kariola

Ajoneuvot jyrisevät harjoituksessa yhdentoista päivän ajan. Arrow 18 -harjoitus päättyy 18. toukokuuta.

Arrow 18 kehittää mekanisoidun joukon yhteistoimintaa

Oskari Rinne

Maavoimien mekanisoitu Arrow 18 -harjoitus toi yhdysvaltalaisia ja norjalaisia joukkoja Niinisaloon harjoittelemaan yhdessä suomalaisten kanssa. Pääpaino harjoituksessa on mekanisoitujen joukkojen ja aselajien yhteistoiminnassa.

Niinisalossa Pohjankankaan ampuma-alueella käynnissä oleva Arrow 18 -harjoitus on kerännyt yhteen harjoittelemaan suomalaisia varusmiehiä ja henkilökuntaa kuudesta eri joukko-osastosta. Suomalaisten joukkojen lisäksi harjoitukseen on saapunut Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkojen (USAREUR) ratsuväkieskadroona, Yhdysvaltain merijalkaväen Euroopan ja Afrikan joukkojen (Marine Corps Forces Europe and Africa) panssarivaunujoukkue ja Norjan armeijan (Norwegian Armed Forces) panssarintorjuntajoukkue. Kaikkiaan harjoitukseen osallistuu enimmillään noin 3200 henkilöä.

Arrow 18 -harjoituksessa keskitytään mekanisoitujen joukkojen ja aselajien yhteistoimintaan mekanisoidun joukon hyökkäystaistelussa ja yhteisissä ammunnoissa. Lisäksi harjoitellaan eri johtamistasojen yhteistoimintaa, ilmatulenjohtoa ja ilmavoimien lähitulitukea. Harjoituksessa myös kehitetään yhteistoimintakykyä yhdysvaltalaisten ja norjalaisten joukkojen kanssa.

Harjoituksen johtajan, eversti Kari Nisulan mukaan monikansallinen harjoittelu on tärkeää esimerkiksi omien toimintatapamallien kehittämisen kannalta.

– On vaikea kuvitella, että me eläisimme Suomessa kuplassa, jossa ei tehtäisi monikansallista yhteistyötä, Nisula kommentoi.

Mukana on noin 150 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 300 muuta ajoneuvoa. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähdään myös yhdysvaltalaisia M1A1 Abrams -taistelupanssarivaunuja. Lisäksi harjoitukseen liittyy maavoimien ja ilmavoimien lentotoimintaa.

Lue lisää Arrow 18 -harjoituksesta 17. toukokuuta ilmestyvästä Ruotuväestä.