Kuva: Ville Kariola

Aallonen ei suotta toimi liikunnallisessa tehtävässä: viimeisin cooper-tulos, 3110 metriä, on erinomainen. Vatsarutistuksia menee minuutissa 44 kappaletta ja vauhditonta pituutta hän ponkaisee 265 senttimetriä.

"Pääasia, että saa liikkua"

Ville Riihonen

Liikunta-alan projektiavustajan palvelustehtävä on itsenäistä työtä, jossa saa edistää niin varusmiesten kuin henkilökunnankin hyvinvointia.

Kaartinjääkäri Jarkko Aallonen / Liikunta-alan projektiavustaja, Pääesikunnan koulutusosasto / Erikoiskomennusjoukkue / Kaartin jääkärirykmentti / TJ 20

"Homman ydinidea on tukea vakinaista henkilöstöä erilaisissa liikunnan projekteissa, mitä heillä kullakin hetkellä on käynnissä. Yksi iso projekti on ollut MARSMARS! -sovelluksen sisällöntuotanto. Tällä hetkellä Military Cross Training on kova sana, sitä yritetään vakinaistaa osaksi puolustusvoimien harjoittelukäytäntöjä ja videoiden kuvaaminen siitä on ollut myös yksi projekti muiden joukossa.

Videoiden työstämisessä esimerkiksi käsikirjoittaminen, liikkeiden suunnittelu ja oikeiden tekniikoiden opastaminen kuuluvat projektiavustajan toimenkuvaan. Tosin toimenkuva räätälöidään aina tehtävässä toimivan osaamisen ja mieltymysten mukaan – jos jokin asia ei suju tai on vähemmän tuttu, ei sitä ole pakko sisällyttää toimenkuvaan.

Siviilissä omaan liikuntaneuvojan koulutuksen, joten hommat ovat olleet aika pitkälle koulutustani vastaavia. Lisäksi pelaan salibandyä Salibandyliigassa ja laji on kulkenut mukana jo 13 vuotta. Lapsena tuli pelattua myös jalkapalloa ja pipolätkää on tietysti pelattu nuoresta lähtien.

Luonnollisesti esimerkiksi videoiden käsikirjoituksia tulee työstettyä toimistossa, eli pelkästään liikunnasta homma ei koostu. Toisaalta hienoimpia kokemuksia palveluksen aikana on ollut Pääesikunnan siviilihenkilöstölle vedetty liikuntapäivä Nuuksion kansallispuistossa, jonne oli suunniteltu erilaisia aktiviteetteja reitin varrelle. 13 kilometriä tuli patikoitua.

Koulutus 2020 -uudistuksen myötä liikuntakoulutus uudistuu puolustusvoimissa täysin, liikunta muuttuu vielä isommaksi ja selkeämmäksi kokonaisuudeksi. Hankkeeseen liittyen loin esimerkiksi materiaalit 24 viikon ajanjakson liikuntakoulutuksiin: jokaiseen harjoitukseen erikseen koulutuskortit, joita kouluttajat sitten hyödyntävät. Tätä olen tosin työstänyt muun ohella, silloin jos on ollut luppoaikaa.

Olen päässyt järkkäilemään henkilöstön liikuntapäivää Santahaminassa ja lisäksi avustamaan erilaisissa kisoissa ja liikunta-aiheisissa tapahtumissa. Enemmänkin voisi olla niin sanottua kenttätyötä, esimerkiksi Sotilasurheiluliiton kisoihin liittyvää avustavaa tekemistä järjestäjänä tai turnauksen läpiviennissä.

Tulevan syksyn ohjelmassa on salibandyä. Myös liikunnanohjaajan (AMK) tutkinto voisi kiinnostaa, tai sitten urheiluhierojan. Oppaana toimiminen esimerkiksi Lapissa tai vaikkapa Alpeilla kuulostaisi myös hyvältä. Pääasia, että saa liikkua."