Jan Heikkilä

Vuoden 2019 sotilasurheilija Elias Kuosmanen vuonna 2018.

Vuoden 2019 ansioituneet sotilasurheilijat palkittiin

Jere Pankka

Puolustusvoimat palkitsi Säätytalolla vuoden 2019 sotilasurheilijoita ja muita sotilasurheilun toimijoita. Painijat nappasivat yksilöpalkinnot; Kainuun prikaati puolestaan loisti joukko-osastojen välisten palkintojen jaossa.

Vuoden 2019 sotilasurheilijaksi valittiin kreikkalais-roomalaista painia harrastava Elias Kuosmanen. Myös vuoden 2017 varusmiesurheilijapalkinnon saavuttanut Kuosmanen on voittanut muun muassa alle 17-vuotiaiden MM- ja EM-kultaa sekä aikuisten tasolla kaksi kertaa EM-pronssia. Viimeisimmät saavutukset ovat viime vuoden Bukarestin EM-kisoista sekä Wuhanin sotilaiden maailmanmestaruuskisoista, jossa hän voitti hopeaa. Kuosmanen ei päässyt paikan päälle, koska on tällä hetkellä Roomassa karsimassa olympialaisten karsintaturnaus paikasta vuoden 2019 varusmiesurheilijan Arvi Savolaisen kanssa. Niin Kuosmanen kuin Savolainenkin lähetti terveisensä ja kiitoksensa videon välityksellä.

Kuosmanen kiitti vuolaasti hänelle annetusta maininnasta ja kertoi tavoitteidensa olevan vieläkin korkealla.

– Meillä on kovia tavoitteita, tavoitteena päästä olympialaisiin, niin tämä nyt kuuluu ohjelmaan, vuoden sotilasurheilija selvensi poissaoloaan.

– Oli tosi hieno urheiluvuosi. Keväällä voitin EM-pronssia ja sitten syksyllä MM-kisoissa oli ihan hyvä kisa, mutta jäin valitettavasti 11. sijalle, enkä saanut olympiapaikkaa. Vuosi kruunautui sotilaiden maailmankisoihin Kiinassa, joka oli yksi uran hienoimpia kokemuksia ja oli tosi hienot kisat. Ne meni oikein hyvin, voitin siellä hopeaa ja otin maailmanmestarin kanssa tiukan finaalin. Hävisin 2-1, mutta sieltä jäi paljon hyviä ja lämpimiä muistoja, Kuosmanen muisteli vuotta 2019.

Niin ikään painija Savolainen valittiin vuoden 2019 varusmiesurheilijaksi. Urheilukoulun suorittanut Savolainen voitti varusmiespalveluksensa aikana muun muassa nuorten EM-kultaa alle 23-vuotiaiden sarjassa sekä yleisen sarjan Suomen mestaruuden. Palveluksen jälkeen Savolainen voitti ensimmäisenä suomalaisena alle 23-vuotiaiden MM-kultaa.

– Vuoteen mahtui monenlaisia tapahtumia niin urheilun kuin sotilaskoulutuksen parissa. Oli pitkiä metsäharjoituksia sekä pitkiä leirejä myös urheilurintamalla. Päällimmäisenä urheilusta jäi mieleen oma U23-ikäluokan Euroopan mestaruus ja tietysti sotilaspalveluksesta loppusodan helikopterikyyti, Savolainen pohti lämmöllä mennyttä palvelustaan ja urheiluvuottaan.

Savolainen päätti tervehdyksensä kiittämällä mahdollisuudesta palvella liikunta-aliupseerin tehtävissä.

Viime vuoden sotilasvalmentajaksi valittiin kapteeni Tomi Aspholm Kaartin jääkärirykmentistä. Sekä omalla urallaan että valmennusurallaan ansioituneesti toiminut Aspholm valmentaa Urheilukoulun haulikkoampujia ja on valmentanut esimerkiksi Oskari Kössiä. Yhdessä Eetu Kallioisen kanssa kolmikko voitti Wuhanin sotilaiden maailmanmestaruuskilpailuissa hopeaa skeet-ammunnassa. Aspholm kertoi urheilijoiden etenemisen ja onnistumisen motivoivan valmentajaa entisestään.

Kapteeni Tomi Aspholm vastaanottamassa palkintoaan. Kuva: Antti Virtanen

Muiden palkintojen lisäksi tilaisuudessa jaettiin neljä entisten tasavallan presidenttien lahjoittamaa palkintoa. Nämä jaetaan joukko-osastolle, jonka väki on menestynyt palkintokohtaisesti mainitussa liikuntalajissa. Kainuun prikaati kahmi kaikki – Kyösti Kallion, Urho Kekkosen, Mauno Koiviston sekä Martti Ahtisaaren – nimeä kantavat palkinnot.

Valinnat palkittavista teki puolustusvoimien henkilöstöpäällikön kenraaliluutnantti Ilkka Korkiamäen johtama raati.

 

Muut tapahtumassa palkitut:

  • Vuoden sotilasliikuttaja sekä puolustusvoimien sotilasurheilun ja -liikunnan kilpi -palkinto: Kapteeni Petteri Lepistö, Karjalan prikaati
  • Sotilasurheiluliiton Vaikutusta Kenttään -palkinto: Jääkäriprikaatin Rovaniemen yksikön varusmiesten liikuntakerhotoiminnalle

 

Erikoistunnustukset menestyksestä sotilasurheilussa tai erittäin ansiokkaasta työstä sotilasurheilun hyväksi:

  • Kapteeni Pasi Nikkari, Kaartin jääkärirykmentti
  • Fysioterapeutti Jussi Sihvonen, Porin prikaati
  • Ylimerivartija Kai Jansson, Vartiolentolaivue, Rajavartiolaitos
  • ICT-erityistasiantuntija Timo Nyström, Johtamisjärjestelmäkeskus
  • Painija, reservin kersantti Tero Halmesmäki
  • Kuulantyöntäjä, reservin luutnantti Arttu Kangas
  • Everstiluutnantti Marko Hirsimäki, maavoimien esikunta