Nea Holopainen

Kaartinjääkärit Edvin Ingman (vasen) ja Lauri Pentinmäki luovat sisältöä puolustusvoimien viestintään.

Varusmiehet viestinnän tukipilareina

Leevi Hormaluoma

Pääesikunnan viestintäosastolla mediatuotantotiimissä työskentelevät kaartinjääkärit Edvin Ingman ja Lauri Pentinmäki suorittavat varusmiespalvelustaan tekemällä verkkoviestintää puolustusvoimille.

Mediatuotantotiimi on pääesikunnan viestintäosastolla työskentelevä, verkkoviestintään keskittyvä joukko, johon kuuluu nyt ylläpitäjiä ja graafikoita, mutta saapumiserästä 1/20 mediatuotantotiimiin haetaan myös sisällöntuottajia. Tiimin tehtäviin kuuluu esimerkiksi visuaalisen materiaalin luominen sekä puolustusvoimien nettisivujen ja sosiaalisen median päivittämistä ja ylläpitämistä niin visuaalisesti kuin sisällöllisestikin.

Sisällöntuottajan roolissa tehtävät painottuvat valokuvaamiseen ja kirjoittamiseen. Tavoitteena sisällöntuottajilla on ideoida ja luoda relevanttia, suunniteltua sisältöä puolustusvoimien sosiaaliseen mediaan sekä nettisivuille.

 

Kaartinjääkäri Edvin Ingman / Mediatuotantotiimi / Graafikko / TJ 70

Aloitin palvelukseni Upinniemen rannikkoprikaatin viestikomppaniassa. Sieltä jatkoin erityistehtävähaun kautta Pääesikunnan viestintäosastolle graafikoksi alokaskauden jälkeen.

Olen itse aina ollut visuaalisesti aktiivinen, olen käynyt arkkitehtuuri- ja kuvataidekouluissa. Teen myös suunnitteluun liittyviä projekteja, kuten esimerkiksi brändisuunnittelua oman toiminimeni alla. Koulutuspohjana itseltäni löytyy ylioppilastutkinto ja uskon, että harrastuneisuus auttoi paikan saamisessa paljon.

Me mediatuotantotiimin graafikot tuotamme grafiikkaa puolustusvoimien tarpeisiin, esimerkiksi nettisivuille ja printattavaan materiaaliin, kuten julisteisiin ja flyereihin. Huolehdimme siitä, että viestintä näyttää yhtenäiseltä ja ajantasaiselta. Yhteistyö ylläpitäjien kanssa mahdollistaa puuttumisen verkkosivujen graafiseen ilmeeseen ruohonjuuritasolla.

Normaali työpäivämme koostuu yleensä ensin jonkin suuremman, pitkäaikaisemman projektin, kuten visuaalisten materiaalien tuottamisesta suurempiin tapahtumiin ja niistä julkaistavan materiaalin valvomisesta. Päivän mittaan usein tulee pienempiäkin työtehtäviä, kuten grafiikan tekemistä nettisivuille tai somepäivityksiin.

On ollut äärimmäisen mielekästä suorittaa varusmiespalvelusta tehtävässä, josta itse välittää ja kokee osaavansa. On hieno kokemus ja mahdollisuus päästä tekemään yhtä isoja ja tärkeitä töitä näin aikaisin uralla. Tällaiset mahdollisuudet ovat nimittäin harvinaisia. Itse olen viihtynyt erittäin hyvin. On vain muutama aamu, kun herääminen on oikeasti ärsyttänyt.

Odotan muutamaa isoa projektia, mitä meillä on vielä tulossa. Niistä isoimpana erityistehtävähaun järjestäminen ja viestintä. Tehtävät ovat opettaneet paljon taitoja, kuten grafiikan monipuolistamista ja sen yhtenäistämistä. Olen päässyt myös tekemään muuta verkkoviestintää grafiikan ulkopuolellakin. Maailmassa, jossa itsensä ja muiden brändääminen on suuressa merkityksessä, nämä taidot tulevat käyttöön.

 

Kaartinjääkäri Lauri Pentinmäki / Mediatuotantotiimi / Ylläpitäjä / TJ 70

Peruskoulutuskauden kävin Niinisalon toisessa patterissa ja jos sinne olisin jäänyt, olisi minusta tehty tykistön viesti- tai huoltomies. Laitoin lopulta hakemuksen liikkeelle seitsemän minuuttia ennen keskiyötä, kun haku loppui. Sain kutsun  haastatteluun Tuusulaan ja pääsin sisään. Päivääkään en ole katunut. Nämä ovat parhaita aamuja armeijan arjessa, pois en vaihtaisi millään.

Olen toiminut tietokoneiden parissa niin kauan, kun olen osannut lukea. Lähinnä olen ollut kotiseutuni oma IT-tukihenkilö. Kavereiden kaveritkin ottavat minuun yhteyttä tietoteknisissä ongelmissaan. Virallista tietoteknistä koulutusta ei minulla ole ja taustalta löytyykin koulutuksen puolesta vain lukio.

Ylläpitäjät tekevät tehtäviä ihan laidasta laitaan. Ylläpitäjien tehtäviin ei voi vastata suoraan muutamalla sanalla tehtävistä. Me ylläpidämme puolustusvoimien verkko- ja intranet sivuja, hankimme niistä statistiikkaa, lisäämme sinne sisältöä, tuotamme sisältöä mm. Webropol -lomakkeiden muodossa, sekä tuemme ja koulutamme henkilökuntaa IT-asioissa. Täällä pääsee koodaamaan ohjelmistojakin, jos siitä on kokemusta ja osaamista.

Aamu alkaa erikoiskomennusjoukkueessa herätyksellä kello 5.30, josta menemme aamupalan kautta Pääesikunnan viestintäosastolle Sörnäisiin. Siellä kuntosalilla käynnin jälkeen alkaa työnteko. Päivä alkaa puhelinten ja sähköpostien tarkastamisella. Ruvetaan työstämään sieltä tulevia työtehtäviä tai jatkamaan edellisiltä päiviltä jääneitä hommia tietenkin priorisoiden tärkeimpiä. Päivällä saatan syöttää Webropoliin lomaketta tai julkaista puolustusvoimien verkkosivuille ajastetusti sisältöä.

Seuraavat seitsemänkymmentä aamua tulevat sisältämään isoimpana erityistehtävien valintatilaisuuden. Me pääsemme vaikuttamaan omiin seuraajiimme ja luomaan jatkumoa. TJn lyödessä nolla käteen jää työtodistus siitä, että on toiminut puolustusvoimien Pääesikunnan viestintäosastolla tehtävissä. Siviiliin täältä lähtee mukaan pitkä lista uusia taitoja, esimerkiksi julkaisuhallintajärjestelmämme käyttö. Järjestelmämme on kaupallinen ja laajasti käytössä monella muullakin organisaatiolla.

Suosittelen hakemaan erityistehtäviin, vaikka ei olisi alan koulutusta. Vaikka tehtävien kuvauksissa lukeekin, että koulutus on plussaa, niin kyllä sillä harrastuneisuudella pääsee jo pitkälle. Isoin etu täällä on uusien asioiden omaksuminen nopeasti ja vaivatta, sillä tätä kaikkea ei voi valmiiksi osata.