Jussi Pohjavirta

Puolustusministerin salkku on Antti Kaikkoselle uran ensimmäinen ministeripesti.

Uusi puolustusministeri tarttuu tehtävään luottavaisin mielin

Henrik Ruska

Tuore puolustusministeri Antti Kaikkonen haluaa pitää Suomen tutuilla linjoilla puolustuspolitiikan suhteen. Mahdollisuus ministeriruletin pyörähdykseen on kuitenkin vielä olemassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti uuden hallituksen tehtäväänsä Valtioneuvoston linnassa 6. kesäkuuta. Puolustusministerin salkun nappasi keskustan Antti Kaikkonen, joka on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien.

– Tämä on erittäin mieluinen salkku minulle. Olen isänmaallinen ja maanpuolustushenkinen ihminen, ja olen toiminut aiemmin esimerkiksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä, jotka tukevat tätä tehtävää. Salkun asiat ovat aika lailla tuttuja, mutta varmasti on paljon sellaistakin, joka vaatii lisää perehtymistä, Kaikkonen kertoi uuden hallituksen ensimmäisen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Uuden hallituksen puolustuspolitiikan ei odoteta sisältävän suurempia linjamuutoksia, vaikka tarkemmat yksityiskohdat selviävätkin vasta myöhemmin tulevaisuudessa.

– Tulemme jatkamaan puolustuspolitiikan osalta sitä pitkää linjaa, joka meillä on ollut. Lähtökohtana on taata Suomen ja suomalaisten turvallisuus. Vaalikauden alussa laadimme ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon, joka määrittää sitten tarkemmin tämän vaalikauden puolustuspolitiikan kysymyksiä. Edessä on ainakin isoja investointeja, ja sitten tietysti kansainvälinen yhteistyö jatkuu ja varmaan syveneekin jonkun verran, Kaikkonen arvioi.

Uuden puolustusvoimain komentajan valinta on yksi ensimmäisiä Kaikkosen pöydälle tulevia asioita. Tuore puolustusministeri ei halua vielä tässä vaiheessa lähteä spekuloimaan prosessilla sen enempää.

– En lähde siitä asiasta vielä antamaan lausuntoja. Täytyy ensin keskustella puolustushallinnon, tasavallan presidentin ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa sen asian tilanteesta, Kaikkonen korosti.

Edeltäjälleen Jussi Niinistölle Kaikkonen antaa kiitosta.

– Edeltäjä on tehnyt vakuuttavaa työtä ja siitä on hyvä jatkaa eteenpäin. Olo on luottavainen ja lähden siitä, että Suomen puolustus on oman kauteni jälkeen vielä paremmalla tolalla kuin se on tällä hetkellä, Kaikkonen pohti.

Reservin kapteeni Kaikkonen on suorittanut oman varusmiespalveluksensa aikoinaan Hyrylässä. Hän on osallistunut Haminan reserviupseerikurssille 203.

– Sattumalta ihan muutama kuukausi sitten oli reserviupseerikurssi 253:n kurssijuhla, jonne kutsuttiin 50 kurssia edeltäneitä paikalle. Sain vielä kunniatehtävän tuoda meidän Polku 203 -kurssin tervehdyksen heille. Tapasin siellä myös vanhoja kurssikavereita, joihin kuuluu muun muassa laulaja Juha Tapio, Kaikkonen naurahti.

Aivan varmaa ei kuitenkaan vielä ole, kuinka pitkään tuore puolustusministeri tehtävässään viihtyy. Vastausta keskustan puheenjohtajakilpaan lähtemisestä odotetaan vielä ennen juhannusta.

– Kieltämättä on olemassa mahdollisuus, että tässä suhteessa vielä liikkuu ja tapahtuu. Jos lähden keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi, ja jos tulisin valituksi, niin sitten olisi varmaan pohdinnassa myös salkunvaihto. Tämä on kuitenkin tällä hetkellä aika jossitteleva kysymys, ja tähän asiaan palataan sitten aikanaan, tai sitten ei palata, Kaikkonen kiteytti.