Petri Saarelainen

Ministerit allekirjoitivat asiakirjan luottavaisina kehityshankkeeseen.

Uusi panssariajoneuvojärjestelmä kehityksen alle

Leevi Hormaluoma

Yhteistä ajoneuvojärjestelmää Suomen ja Latvian välille kehitetään Patria 6x6 miehistönkuljetusvaunun pohjalta.

Antti Kaikkonen ja Latvian puolustusministeri Artis Pabriks allekirjoittivat 29.1. maiden välisen järjestelyasiakirjan maavoimien liikkuvuutta parantavan kehittämishankkeen käynnistämisestä.

Loppuvuodesta 2019 valmisteltu projekti on nyt edennyt vaiheeseen, jossa maat ovat sopineet työn- ja kustannusten jaoista kehitysprosessissa. Järjestelyasiakirja ei sido kumpaakaan maata hankintoihin, mutta ideaalitilanteessa se on lopputulos ja ministerit molemmatkin toteavat hankkeessa olevan paljon potentiaalia.

– Tämä asiakirja tulee lähes 20 vuoden yhteistyön peruilta ja voisikin sanoa, ettei tämä ole ystävyyssuhteen alkua vaan sen syventämistä. Haluamme syventää yhteistyötämme Suomen kanssa sekä puolustuksellisesti, poliittisesti että myös teollisesti, kommentoi Pabriks.

Yhteishankkeen tavoitteena on yhteisen ajoneuvojärjestelmän kehittäminen, johon sisältyy muun muassa yhteinen miehistönkuljetusajoneuvoalusta. Yhteistyön johtaessa tulevaisuudessa varsinaisen ajoneuvojärjestelmän hankintaan, parantaisi se kunkin maan liikkuvuutta, kustannustehokkuutta, yhteensopivuutta ja huoltovarmuutta.

Pabriks korostaa maiden olevan puolustuspoliittisesti samankaltaisessa asemassa.

– Jaamme yhteisiä ominaisuuksia historiallisesti turvallisuuden ja sen käsityksen osalta. Meillä on hyvin samantyyppiset uhat, ja vastaukset niihin saattavat olla samalla yhtenäisiä ja verrattavia keskenään, kertoo Pabriks.

Viron uutisoitiin aikaisemmin olevan projektissa mukana, mutta asiakirjan allekirjoitus jää heidän osaltaan myöhemmäksi. Kaikkonen ja Pabriks arvelevat Viron kuitenkin olevan täysin mukana hankkeessa.

– Tiedämme Viron olevan kiinnostuneita, kommentoi Pabriks

– Tässä vaiheessa yhteistyö on vain Suomen ja Latvian välillä, mutta myöhemmissä vaiheissa muutkin maat ovat tervetulleita liittymään mukaan kehityshankkeeseen. Tämä on erinomainen esimerkki puolustusyhteistyön syvenemisestä EU-maiden välillä, Kaikkonen avaa.

Puolustusministerit toteavat yhteistyön oleva ehdottomasti suuri mahdollisuus, jos tämä projekti onnistuu. Kaikkonen kertoo informaatiota julkaistavan lisää projektin edistyessä.