Aatu Heikkonen

Toinen poliisin edustajista oli vanhempi konstaapeli Vesa Hiltunen saksanpaimenkoiransa Vertin kanssa. Kuva Ruissalon kylpylän ulkoterrasilta, jossa koirat tekivät laukkuetsintää. Suorituksia arvioi tuomarit.

Turussa tehtiin kymmeniä huumelöytöjä – virkahuumekoirien suomenmestaruus meni Kajaaniin

Roope Kariniemi

Yksitoista koirakkoa kisasi paremmuudestaan virkahuumekoirien suomenmestaruuskilpailuissa. Kolme päivää kestäneiden kilpailujen päätteeksi voittajaksi selviytyi Sotilasmestari Jyrki Mustonen koiransa Indyn kanssa.

Kilpailuun osallistui puolustusvoimat, tulli, poliisi, rikosseuraamuslaitos ja rajavartiolaitos, jotka kaikki lähettivät kilpailuun kaksi koiraa. Lisäksi mukana oli viime vuoden mestari.

Kilpailut alkoivat tiistaina huoneistorastilla Ruissalossa ja ajoneuvo-rastilla Varvintorilla. Keskiviikkona vuorossa oli varastorasti, sekä piha-alue-etsintä Turun pursiseuran alueella. Päätöspäivänä loppusijoitukset selvisivät laukkuetsinnän, sekä tottelevaisuutta mittaavan rastin jälkeen.

Lukuunottamatta tottelevaisuus-rastia, jokaisella rastilla idea oli sama: koirat etsivät huumeita sen minkä pystyivät. Hyviin pisteisiin päästäkseen koiran tuli löytää kätköt, ilmaista kätkön löytyminen, sekä toimia häiriintymättömästi. Pisteitä vähensi esimerkiksi se, että koira ilmaisi epäselvästi tehneensä löydön.

– Varastorasti oli erittäin mielenkiintoinen, sillä se suoritettiin koiratarvikeliikkeen varastossa, jossa oli tuhansia kiloja koiranruokaa, kertoo kilpailujen ylituomari Harri Sojakka.

Etsintärastit pyrittiin suunnittelemaan siten, että jokaisen organisaation koirilla oli yhtäläiset mahdollisuudet menestyä.

– Mietimme rasteja suunnitellessamme työnläheisyyttä. Päätimme esimerkiksi, että jälkikoetta kilpailuissa ei järjestetä, koska varsinkaan tulli ei omaan toimenkuvaansa liittyen paljoa jäljestele, Sojakka jatkaa. Jäljestelyllä tarkoitetaan sitä, että koira etsii kätköjä esimerkiksi jalanjälkien perusteella.

Kilpailussa koirat etsivät oikeita huumeita.

– Koska oikeassa elämässäkään ei etsitä keinotekoisia aineita, jotka kemialliselta maailmaltaan vain vastaavat huumeiden hajumaailmaa. Silloin tulee harjoitellakin aidoilla aineilla, sanoo Sojakka, joka on toiminut muun muassa Poliisikoiralaitoksella huumekoirakoulutuksen vastaavana kouluttajana.

Kolmas ja viimeinen kilpailupäivä alkoi torstaina Ruissalon kylpylän ulkoterassilla laukkuetsinnällä. Terassille oltiin levitetty 20 reppua, joista neljässä sijaitsi huumekätkö. Koiralla oli viisi minuuttia aikaa löytää kätköt ja ilmaista siitä ohjaajalleen. Ilmaisutyylejä oli monia – toiset raapivat repun pintaa, toiset menivät maahan.

Laukkuetsinnän jälkeen viimeisenä rastina oli hallittavuuskoe, joka mittasi tottelevaisuutta. Kilpailijoiden joukossa kyseinen rasti tuntui herättävän ristiriitaisia näkemyksiä sen olennaisuudesta huumekoirakilpailuissa.

– Jos ajatellaan koiran koulutusta, niin hallittavuus ja suhde on kaiken koulutuksen perusta, että koira saadaan työskentelemään isännälle, ylituomari Sojakka perustelee tottelevaisuusrastin mukanaoloa.

Kun viimeinenkin koira oli saanut kilpailunsa päätökseen, kaikilta rasteilta kerätyt pisteet laskettiin yhteen. Voittajaksi selviytyi jo ensimmäisen päivän jälkeen kilpailua johtanut sotilasmestari Jyrki Mustonen terrierinsä Indyn kanssa. Myös joukkuekilpailun voitto meni puolustusvoimille, kun Mustonen ja vääpeli Mika Pitkänen koiriensa kanssa keräsi parhaat yhteispisteet. Toiseksi yksilökilpailussa sijoittui rikosseuraamuslaitoksen Vesa Laakso koiransa Tuiskun kanssa, jotka työskentelevät Turun vankilassa. Kolmas oli rajavartiolaitoksen Timo Nieminen koiransa Cepon kanssa.

Yksilökilpailun kolme parasta: Vasemmalla kolmanneksi sijoittuneet Timo Nieminen ja Ceppo, keskellä voittajat Jyrki Mustonen ja Indy ja oikealla hopeaa ottaneet Vesa Laakso ja Tuisku.

Voittaja, Parsonrusselterrieri Indy tulee Kainuun prikaatista. Indy erottui joukosta taitojensa, mutta myös kokonsa puolesta.

– Minulla on ollut aikaisemmin kolme saksanpaimenkoiraa, kunnes 7-8 vuotta sitten päätin vaihtaa rotua ja sain haluamani rodun, enkä kyllä vaihtaisi pois. Indy on ensimmäinen Parsonrusselterrieri puolustusvoimain puolella, sanoo Indyn ohjaaja, Sotilasmestari Mustonen.

Mustosen mukaan koirat ovat yksilöitä siinä missä ihmisetkin eli toiset ovat lahjakkaampia kuin toiset ja esimerkiksi kaikista Parsoneista ei ole huumekoiriksi. Indyä hän kuvailee seuraavasti:

– Indy on paras työkaveri, erittäin energinen ja aina valmis töihin. Hän on yksilönä erittäin hyvä ja tähän mennessä Indylle on myös tullut kokemusta ja rutiinia tekemiseen. Lisäksi Indy on oiva esimerkki siitä, että rotu ja koko eivät merkitse mitään.

Huumekoirien työnkuvaan puolustusvoimissa kuuluu luonnollisesti huumeiden etsiminen, mutta esimerkiksi Indy nuuhkii myös aseita. Tarkastuksia tehdään muun muassa alokkaiden tullessa, harjoitusten yhteydessä ja vinkkien perusteella. Myös poliisi käyttää puolustusvoimien huumekoiria virka-apuna, Mustonen avaa arkeansa säteilevän Indyn kanssa.

Suomenmestarit Jyrki Mustonen ja Indy hallittavuusrastilla. Pisteiden valossa tämä oli voittajakaksikolle heikoin rasti.
 

– Indy on nimenomaan huumekoira, sanoi Mustonen haastattelussa ja viittasi siihen, että koulutuksessa keskitytään huume-, eikä tottelevaisuuskoulutukseen.