Otto Puhakka

Tubettaminen on elämää ja sen ilmiöitä käsittelevien videoiden kuvaamista ja julkaisemista sosiaalisessa mediassa tai suoratoistopalveluissa. Jalmafilla on YouTubessa yli 13 000 tilaajaa.

Tubettaja kaappaa puolustusvoimien somen

Joona Aaltonen

Monille nuorille tuttu tubettaja Jalmafi ottaa puolustusvoimien sosiaalisen median kanavat haltuunsa tammikuussa. Tarkoituksena on lisätä tietämystä henkisestä valmistautumisesta varusmiespalvelukseen.

Varusmiespalveluksen alkaminen on kuin hyppy tuntemattomaan: yhdessä päivässä siihen asti tuttu arki muuttuu aivan toisenlaiseksi. Tiukan kurin tahdittaman arjen ohelle tulee aivan uudenlainen sosiaalinen ympäristö, johon harva osaa henkisesti varautua. Tähän muutokseen puolustusvoimat haluaakin nyt auttaa uusia alokkaita sopeutumaan yhteistyössä tubettaja Jalmari Karvisen eli Jalmafin kanssa, joka on itsekin suorittanut varusmiespalveluksen viime vuonna.

– Kun tulin itse inttiin, ei mulla ollut mitään käsitystä siitä, minkälaista arki tulee olemaan. Yhden esimerkkipäiväohjelman mä katsoin etukäteen, mutten kyllä muuta tiennyt, kuvailee Karvinen varusmiespalveluksensa alkua.

– Muu pakkauslistojen kaltainen konkreettisempi info ennen varusmiespalvelusta löytyy kyllä, mutta tätä henkistä valmistautumista ja sitä, miten se elinympäristö oikeasti muuttuu, ei hirveästi käsitellä, hän toteaakin.

Tavoitteena yhteistyössä on, että varusmiespalveluksen aloittaminen olisi uusille alokkaille helpompaa, kun siihen on voinut henkisesti varautua. Näin palveluksen alkuvaiheen keskeyttämisiäkin ehkä tulisi vähemmän. Käytännössä Karvinen tulee ensi tammikuun alussa ottaamaan puolustusvoimien sosiaalisen median kanavat haltuunsa julkaisemalla siellä materiaalia ja vastaamalla myös seuraajien kysymyksiin reaaliaikaisesti.

– Me tehdään viikon aikana seitsemän noin minuutin pituista videota. Ne ovat kuitenkin vain keskustelunavaajia, joiden perusteella seuraajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä palveluksen aloittamiseen liittyen. Mitä ikinä tuleekaan mieleen, niin mä olen vastailemassa, Karvinen selittää suunnitelmaansa.

Teemat, joita Karvinen tulee videoillaan käsittelemään, ovat varmasti kaikille varusmiehille tuttuja. Puhumaan tullaan hänen mukaansa muun muassa palvelusmotivaatiosta, muuttuvista ihmissuhteista niin varusmiespalveluksessa kuin sen ulkopuolellakin sekä elinympäristön muuttuminen yleisemmin.

Tilausta tällaisille videoille ja neuvoille varusmiespalvelustaan aloittelevilla nuorilla selkeästi on: Karvisen omaa varusmiespalvelusta käsittelevät videot videopalvelu YouTubessa ovat parhaimmillaan keränneet jopa yli 100 000 katselukertaa.

– Katsojilta on tullut tosi paljon kysymyksiä näihin inttiaiheisiin liittyen, joten selkeästi puute tällaisesta materiaalista on. Tää ei tule olemaan vain turhaa puppua ja ekstrasisältöä puolustusvoimien nykyiseen viestintään, vaan oikeasti tarpeeseen tulevaa infoa varusmiespalveluksesta, Karvinen kuvailee syitä projektiin.

Varusmiespalvelus puheenaiheena ei ole Karviselle uusi, vaan hän teki videoita aiheesta myös oman palveluksensa aikana.

– Peruskoulutuskaudella en kuvannut mitään, en edes ajatellut asiaa. Ainoa tavoite oli silloin päästä aukkiin. Aukissa en kuvannut mitään, en edes ajatellut asiaa. Ainoa tavoite oli silloin päästä rukkiin. Rukissa ryhdyin yksikön valokuvaajaksi ja mulla oli harjoituksissa aina mukana kamera: siellä sitten tuli mieleen, että tästähän saisi ihan hyviä tarinoita, kun vain kääntää kameran välillä itseensä päin, hän kertoo kuvausideansa synnystä.