Puolustusvoimat

Jääkäriprikaatinjoukot harjoittelevat Pohjois-Suomen vaativissa olosuhteissa.

Suomalaisjoukot peruivat osallistumisensa Cold Response -harjoitukseen

Joakim Kullas

Suomalaisjoukot peruivat osallistumisensa kansainväliseen harjoitukseen Norjassa ilmenneen koronavirustapauksen vuoksi.

Suomalaisjoukkojen osallistuminen Norjassa järjestettävään Cold Response-harjoitukseen jouduttiin perumaan norjalaisjoukoissa esiintyneen koronavirustapauksen vuoksi. Tromssan alueella järjestettävään harjoitukseen oli 
tarkoitus osallistua joukkoja pääasiassa Kainuun prikaatista sekä Jääkäriprikaatista. Valmiusyksiköissä palvelevista varusmiehistä sekä henkilökunnasta koostuva suomalaisosasto oli jo ehtinyt lähteä matkaan ennen kuin päätös peruuntumisesta tehtiin. Jääkäriprikaatin esikuntapäällikön, everstiluutnantti Mikko-Petteri Monolan mukaan joukot eivät kuitenkaan ehtineet edetä Norjan puolelle.

Kainuun prikaatin osasto palasi omaan kotivaruskuntaansa, mutta Jääkäriprikaati päätti tilanteen arvioinnin jälkeen jatkaa harjoittelua. Noin 250 henkilön osasto Jääkäriprikaatin joukkoja harjoittelee Lapin alueella 10.-15.3.2020. Osasto hyödyntää käynnissä olevan Northern Griffin 20-harjoituksen huolto- ja logistiikkakehystä. Northern Griffin 20 on Utin jääkärirykmentin järjestämä kansainvälinen talviolosuhdeharjoitus, johon osallistuu joukkoja muun muassa Puolasta, Liettuasta ja Britanniasta.

– Meillä Jääkäriprikaatissa valmiusyksikkö oli trimmattu siihen tunnelmaan, että harjoitukseen mennään niin emme viitsineet keskeyttääkään, Monola kommentoi. 

Jääkäriprikaatista Northern Griffin 20-harjoitukseen osallistuu Lapin jääkäripataljoonan valmiusyksikkökoulutuksessa olevien varusmiesten lisäksi ilmatorjuntaosasto sekä huollon henkilöstöä. Korvaavan harjoituksen tarkoituksena on kehittää ja testata valmiusyksikössä palvelevien varusmiesten toiminta- sekä yhteistyökykyä.

Utin jääkärirykmentin talviolosuhdeharjoitus keskittyy vaativien tiedustelu- ja taistelutehtävien kouluttamiseen sekä toimintakyvyn säilyttämiseen Pohjois-Suomen talvisissa olosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu kansainvälisten maajoukkojen lisäksi suomalaisten ja ruotsalaisten helikoptereiden lentomiehistöä. Lentomiehistölle koulutetaan talvi- ja tunturilentämistaitoja sekä yhteistoimintaa maajoukkojen kanssa. 

Everstiluutnantti Monola on harmittelee, ettei Jääkäriprikaati päässyt pitkien ja huolellisten valmisteluiden jälkeen osallistumaan Cold Response -harjoitukseen. Monolan mukaan maavoimien päätös harjoituksen peruuntumisesta oli kuitenkin ymmärrettävä ja varmasti tarkkaan harkittu. 

– Näissä asioissa täytyy olla tarkkana ja hyvä päätös tuli tehtyä, Monola tiivistää.

Maavoimat peruu myöskin osallistumisensa Saksassa järjestettävään European Challenge 20-harjoitukseen.