Seksismi itää yhä intissäkin

Puolustusvoimien pitää ottaa vastuuta siitä, että myös vapaa-ajan inttikulttuuria saadaan tasa-arvoisemmaksi.

Varusmiespalveluksen päättyminen on mielenkiintoista aikaa. Sitä suomalaiset nuoret juhlivat kuten muitakin elämän merkkipaaluja – osa lähtee risteilylle, toiset kaveriporukalla kapakkaan ja loppuja ei kiinnosta pätkän vertaa.

Oman peruskoulutuskauteni päätteeksi varusmiestoimikunta järjesti juhlan, jossa esiintyi eräs suomiräppäri. Kouluttajan sanoin kyseessä oli "pakollista kivaa", viikko-ohjelmaan merkitty reissu sotilaskotiin osana palvelusta. Inttiyleisö oli lievästi sanottuna aika jäinen. Kävi sääliksi puoliammattilaista viihdyttäjää, kun hän yritti löytää läpän juurta tauoille.

Kyllähän se aihe sieltä löytyi. Bisse ja paneminen. Lievästi laitostuneet sotilaat saa heräämään, kun virittelee jotain eläimellistä aivojen niissä osissa, jotka ovat apinasukulaistemme kanssa pitkälti identtiset.

Asia muistui mieleen tällä viikolla seurattuani kesällä reserviin siirtyville järjestettyjä kotiutumisjuhlia. Muutamassa varuskunnassa paikalle päätetiin tilata vähäpukeisia tanssijoita, toki pelkkiä naisia. Toisaalla viihdeillassa stand-up -koomikko päätti lähteä osallistamaan naissotilaita.

– Mikäs on teikäläisen nimi? Korhonen? Korhonen on kaunis nainen ja hän lähtee vähän meikkaamaan iltaa varten. Ketä varten naiset meikkaa? No muita naisia tietenkin…

Esitys eteni kiusallisten vitsien kavalkadina edellisen oltua sitä siivoa päätä. Osallistuisitko sinä mielelläsi juhliin, joissa koko ajan saat kuulla vanhoja seksuaalisia stereotypioita sukupuolestasi johtuen? Tarkoitus kun olisi yhdessä juhlia porukalla tehtyjä saavutuksia. Toiminnan tuoksinassa ei ole sen koommin väliä, mitä partiotoverin alakerrasta löytyy. Vapaamuotoisissa inttiperinteissä sukupuolisyrjintä nostaa kuitenkin päätään.

Kaikki se työ, mitä on nähty porukan hiomiseksi yhteen, ottaa viimeisinä iltoina kolauksen. Sotilaiden sukupuoli nostetaan jalustalle niiden kliseisimpien seksististen tilanteiden kautta.

En syytä varusmiestoimikuntia. Yksi porukka järjestää kotiutumisjuhlan yleensä vain kerran, kunnes itse ajautuu asiakkaan puolelle, jolloin virheistä on vaikea oppia. Missä on viihdetaiteilijoiden tulosvastuu? Huumori on tunnetusti vaikea laji, erityisesti varuskunnassa, jonne on koottu ihmisiä kaikenlaisilla taustoilla ja elämäntilanteilla. Silti koomikon kotisivujen tuotelistauksesta tuskin löytyy "puolen tunnin koomisesti sovinistinen seksisetti".

Puolustusvoimien pitää ottaa vastuuta siitä, että myös inttikulttuuria saadaan tasa-arvoisemmaksi. Se onnistuu resursoimalla yhteistoimintaa arjessa sekä kouluttamalla ja tukemalla varusmiestoimikuntia haastavan roolinsa omaksumisessa.

Naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta suoriutunut käy läpi saman prässin kuin miehet. Vitsit hölmöistä ämmistä ja bimbojen kanssa pukille pääsemisestä eivät kuulu samaan tilaan niiden naisten kanssa, jotka ovat päättäneet tosipaikan tullen uhrata henkensä tälle maalle.