Sateenkaariperhe on harmaa verrattuna alokastuvan värikirjoon

Yhteiskunnassamme on valitettavan helppoa päättää, millaisia ihmisiä kohtaa. Varusmiespalveluksessa ei ole.

Joku voi olla homovastainen feministi ja toinen pride-henkinen sovinisti. Kolmas Hello Kitty -huivi kaulassa hihittävä partiolainen ja neljäs neonvärisissä urheilutrikoissa sinkkubingoa pelaamassa käyvä hiihtosuunnistaja. Mistä puhun? P-kauden tuvasta tietenkin! Ei sitä koskaan tiedä, millaisia janttereita sinne tupaan tupsahtaa.

Se on mielestäni intin suola. Samaan huoneeseen tuodaan persoonia, jotka voivat olla täysin eri maailmasta. Heidän ideologiat, harrastukset, kiinnostuksen kohteet tai vaikka uskonnot voivat olla täysin poikkeavat, ja yhtäkkiä he ovat yhdessä kellon ympäri. Missään ei voi kokea vastaavaa – paitsi ehkä Big Brotherissa.

Peruskoulutuskauden jälkeen todennäköisyys mestarillisen taideteoksen syntymiseen pienenee. Taideteoksella tarkoitan siis sitä ainutlaatuista tupaa, jonka erilaiset ihmiset voivat olemassaolollaan synnyttää. E-kauden tupien ihmiset ovat jo valmiiksi todennäköisemmin samanhenkisiä ja heillä on jotain yhteistä. Kavereita E-kaudella löytyy varmasti, mutta onhan se nyt tylsää verrattuna siihen, että P-kauden tuvassa voit törmätä vaikka käärmeitä kotonaan kasvattavan downshiftaajan dyykkaushehkutukseen Helsingin Punavuoresta kotoisin olevalle kokoomusnuorelle. En väitä, etteivätkö molemmat heistä voisi olla esimerkiksi teka-kuskeja, mutta ei se todennäköistä ole.

Kuinka sinä muistelet peruskoulutuskauden aikaista tupaasi? Tuohon kysymykseen en ole koskaan kuullut vastausta, jossa p-kauden tupaa ei muisteltaisi lämmöllä, vaan p-kauden tupa tuntuu aina olevan "se ainoa ja oikea". Eikä muuten varmasti ole jokainen tällainen ylistetty tupa koostunut vain samanhenkisistä ihmisistä.

Lähtökohtaisesti ajateltuna esimerkiksi Päivi Räsänen ja BB-Niko samassa tuvassa ei ole hyvä idea, sillä tietääkseni heidän ajatusmaailmansa eivät oikein kohtaa. Intti ja lukuisat peruskoulutuskauden tuvat ovat kuitenkin todistaneet tämän ajatuksen myytiksi. Intti hitsaa persoonia yhteen ideologioista ja taustoista huolimatta. Intissä yhteen hiileen puhaltavat ihmiset, jotka muualla syöttäisivät hiiltä toisilleen. Ei aina, mutta yleensä.

Pelkästään se on hienoa, että asepalveluksessa täysin erilaiset ihmiset pääsevät kohtaamaan, sillä se ei ole nykymaailmassa itsestäänselvyys. Poliitikon ja vähävaraisen pitkäaikaistyöttömän tapaaminen synnytti tovi sitten kohun silmänräpäyksessä.

Vielä hienompaa on kuitenkin se, kuinka erilaiset taustat eivät ole esteenä yhteistyölle, hauskanpidolle ja jopa veljeydelle. Olit sitten homovastainen hiihtosuunnistaja tai pride-henkinen partiolainen. Olisipa näin myös varuskunnan porttien ulkopuolella.