Puolustusvoimat

Ranskan ilmavoimien Rafale-hävittäjä vieraili Rovaniemellä myös toukokuussa 2017 ACE17-harjoituksessa.(Kuvassa taustalla)

Ranskalaiset hävittäjät testissä Rovaniemellä

Joona Aaltonen

Ranskalaisen Dassault Aviatonin Rafale-hävittäjien pakkasominaisuuksia ollaan testaamassa Rovaniemellä. Lapin lennosto tarjoaa puitteet testeille, mutta niihin ei liity muuta yhteistoimintaa.

Kylmä sää on odotettu vieras ranskalaiselle hävittäjävalmistaja Dassault Aviatonille, joka toi maanantaina 28. tammikuuta Rafale-hävittäjänsä Rovaniemelle kylmätestauksiin. Kylmätestausten tarkoituksena on testata koneen suorituskykyä ääriolosuhteissa ja niiden aikana hävittäjälle tullaan suorittamaan käynnistys- ja rullaustestejä kiitoradalla sekä mahdollisia yksittäisiä koelentoja lähialueella. Lapin lennosto tarjoaa Dassault Aviatonille puitteet noin viikon kestäviä testauksia varten.

Ranskan ilmavoimien hävittäjinä käytetyt Rafale-hävittäjät tunnetaan myös HX-hävittäjähankkeen yhtenä vaihtoehtona Hornet-hävittäjien seuraajaksi. Hävittäjän ominaisuuksien testaaminen Rovaniemellä ei kuitenkaan Lapin lennoston esikuntapäällikön, everstiluutnantti Juri Kurttilan mukaan liity HX-hankkeesee, vaan kyseessä on hävittäjävalmistajan omat testit.

– Kyseessä on tehtaan omaa koneen pakkasominaisuuksien testaamista. Testaus ei liity HX-hankkeeseen, hän täsmentää.

Kurttilan mukaan testauksilla ei ole suurta vaikutusta lennoston toimintaan, sillä puolustusvoimat ei osallistu itse testauksiin käytännön järjestelyjä lukuun ottamatta. Myöskään mitään vierailuja testauspaikalle ei olla hänen mukaansa järjestämässä.

– Ei tällainen jokavuotista ole, mutta kyllä aikaisemminkin Lapin olossuhteissa on hävittäjiä testattu, Kurttila lisää lopuksi.