Santeri Väänänen

Puolustusvoimien koronan vastaiset toimet ovat pitäneet tartuntojen määrän maltillisena varuskunnissa.

Puolustusvoimissa todettu kaiken kaikkiaan 36 koronavirustartuntaa

Leevi Larkovuo

Puolustusvoimat on koulutusosastoihin jaolla sekä muilla poikkeustoimillaan onnistunut pitämään koronavirustartuntojen määrän maltillisena. Eilen Panssariprikaatissa todettiin koronavirustapaus, jonka johdosta yhteensä 80 varusmiestä ja 20 henkilökunnan jäsentä määrättiin erilleen muista.

Puolustusvoimissa on todettu tähän päivään mennessä yhteensä 36 varmistettua koronavirustartuntaa. Varusmiehiä sairastuneista on 17 ja loput 19 ovat henkilökunnan jäseniä. Sairastuneista parantuneita on viimeisimpien tietojen mukaan ainakin 25. Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen toteaa, että varusmiesten jakaminen kohortteihin, erillään pitäminen sekä muut varotoimenpiteet ovat toimineet.

– Ajatellen miten suurista ihmismääristä lähellä toisiaan on kyse, niin on pärjätty aika hyvin, Arhippainen kommentoi.

Panssariprikaatissa todettiin tartuntatapaus eilen torstaina 14. toukokuuta. Siellä kahden viikon lomilta 9. toukokuuta palanneella varusmiehellä todettiin koronavirustartunta, jonka jälkeen Panssariprikaatissa ryhdyttiin toimiin henkilöstön pitämiseksi erillään. Kaikki samassa linja-autossa tai samassa yksikössä kasarmilla altistuneet varusmiehet kartoitettiin ja eristettiin muista. Henkilökunnan osalta altistuneet ovat etätyössä. Eristettyjä oli yhteensä noin 80 varusmiestä sekä noin 20 henkilökunnan jäsentä.

Puolustusvoimat on varautunut tartuntoihin varuskunnissa muun muassa korostamalla käsihygieniaa, muut huomioivaa yskimis-, tai aivastamistekniikkaa sekä määräämällä yksiköissä ennakolta erillään pitämiseen varattuja tiloja, joihin altistuneet voidaan siirtää. Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Janne Hakaniemi kertoo, että erillään pitämisen toimet ovat sujuneet hyvin eikä ainakaan toistaiseksi kenelläkään eristetyistä ole ollut oireita.

– Olemme pitkään ennakoineet tällaista tilannetta. Perusyksiköissä jo ennalta erillään pitämistä varten osoitetut tilat on otettu nyt käyttöön, kun altistuminen tuli, Hakaniemi kertoo.

 

Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Janne Hakaniemi kertoo, että kenelläkään eristetyistä ole ainakaan toistaiseksi ollut oireita.

Hakaniemi kertoo, että tartunnan saanut varusmies on hoidossa Parolannummen varuskuntasairaalassa.

– Ainakaan eilisiltaisen tiedon perusteella hänellä ei ole vakavia oireita, Hakaniemi toteaa.

Varusmies oli altistunut lomilla ollessaan ja oireet olivat alkaneet vasta useamman päivän jälkeen. Erillään pitäminen on Hakaniemen mukaan koskenut sekä maastossa taisteluharjoituksessa että kasarmilla olevia.

–Tämä on tapahtunut taisteluharjoituksen aikana, joten siellä olevat altistuneet on eristetty harjoitusalueella. Heidän lisäksi osa altistuneista on eristetty täällä kasarmialueella.