Petri Saarelainen

Puolustusvoimien ylipäällikkö keskusteli varusmiesten kanssa siitä, miltä palvelus on tuntunut.

Puolustusvoimien ylipäällikkö tarkasti Panssariprikaatin

Viljami Kuusisto

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Panssariprikaatissa. Vierailun keskiössä olivat prikaatin tarkastus ja varusmiesten tapaaminen.

Tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö vieraili 4.3. Panssariprikaatissa tarkastuskierroksella. Paikalla hänelle pidettiin esimerkiksi taistelunäytös, jossa varusmiehet sekä kantahenkilökunta esittelivät osaamistaan ja kykyjään toimia sotatilanteessa.

Taistelunäytökseen osallistui monia eri koulutushaaroja, kuten panssarijääkäreitä, tarkka-ampujia sekä panssarivaunuja.

Panssarivaunusta tarkkaillaan maastoa vihollisen varalta.

Vaikuttavan taistelunäytöksen aikana esiteltiin joukkojen liikkumista taistelukentällä, panssarivaunujen välisiä taisteluja sekä tykistön käyttöä taistelussa. Tilaisuuden jälkeen Niinistö haastatteli harjoitukseen osallistuneita varusmiehiä ja upseereita. Häntä kiinnostivat esimerkiksi jäljellä olevien palveluspäivien määrä, sekä se miltä palvelus on varusmiehistä tuntunut.

Varusmiehet olivat tyytyväisiä saatuaan tilaisuuden osallistua tämänkaltaiseen harjoitukseen. Presidentti oli heidän mukaansa varsin mukava ihminen ja oli kunnia tavata hänet.

– Kyllähän se oli hieno tunne ja loistava tapa päättää tämä harjoitus. Juttelimme ylipäällikön kanssa panssarivaunuista ja siitä kuinka ne ovat hienoja koneita, kuvaa raivauspanssarivaunun johtaja, kersantti Kanerva.

Panssariprikaatin komentajan, eversti Tero Ylitalon mukaan presidentin vierailu oli Panssariprikaatille hieno tilaisuus ja siihen valmistauduttiin kaikella huolellisuudella.

Tarkastuskäynnit prikaateihin eivät Ylitalon mukaan ole tavanomaisia.

– Presidentti on vieraillut tietojeni mukaan viimeksi Parolannummella vuonna 1982, kuvaa Ylitalo.

Panssariprikaatilla oli hieno tilaisuus näyttää osaamistaan ylipäällikölle ja hän olikin hyvin vaikuttunut näkemästään. Sauli Niinistö oli hyvin luottavainen Suomen kykyyn puolustaa itseään ja koki maanpuolutuksen olevan hyvissä käsissä.

– Olen hyvin luottavainen maanpuolustukseen ja se, mitä koimme tänään täällä Panssariprikaatissa, on omiaan lisäämään luottamustani tähän, linjaa puolustusvoimien ylipäällikkö Niinistö.