Joni Määttä

Kirjaa oli julkistamassa myös puolustusministeri Jussi Niinistö, joka on ollut kirjaprojektissa mukana alusta saakka.

Puolustusministeriön kova vuosisata kovissa kansissa

Joni Määttä

Puolustusministeriön juhliessa 100 vuotista taivaltaan, on sen juhlakirja julkaistu eilen Helsingissä juhlatila Ostrobotniassa.

Sata vuotta sitten perustettua Sota-asiaintoimikuntaa, myöhemmin Sotaministeriötä ja nykyään Puolustusministeriötä kattavasti muisteleva kovakantinen on usean kirjoittajan yhteistyön hedelmä. Kirjoittajina ovat toimineet dosentti Petteri Jouko, filosofian lisensiaatti Rainer Knapas, filosofian tohtori Antti Matikkala, sotilasprofessori Jyri Raitasalo sekä dosentti Seppo Tiihonen.

– Kirja sisältää runsaasti mielenkiintoista tietoa Puolustusministeriön, sekä puolustuspolitiikan vaiheista ja historiasta, Puolustusministeriön viestintäjohtaja Niina Hyrsky kehuu.

Viisi kirjoittajaa on antanut teokseen eri näkökulmia. Sotilasprofessori Jyri Raitasalo kertoo kirjoittaneensa eversti Petteri Joukon kanssa puolustuspolitiikan kehittymisestä Suomessa. Jouko on pohjustanut alkuajoista 1970-luvulle ja Raitasalo on jatkanut 70-luvulta nykypäivään.

– Olen itse yhteiskuntatieteilijä enkä historioitsija, joten nämä ovat minulle tutumpia asioita, kuinka puolustusta on kehitetty nimenomaan tällä aikajänteellä, Raitasalo korostaa.

– Sitten eversti Petteri Jouko taas kirjoitti tämän saman aiheen alkupätkän. Teimme siis yhteistyötä ja sovimme, milloin hänen puheensa loppuu, ja mistä minun puheeni alkaa. Meillä on vähän erilainen näkökulma, mutta käsittelemme puolustuspolitiikkaa yhdessä, hän lisää.

Kirjassa käsitellään myös puolustusvoimien ja Puolustusministeriön välisiä yhtäläisyyksiä ja eroja esimerkiksi hallintokulttuurissa.

– Aika vähän on nykyään Puolustusministeriössä havaittavissa tietynlaista sotilaallista etikettiä. Varmaan rippeet siitä, mitä se on aikaisemmin ollut. Jos katselee vanhoja filmejä Suomen alkuajoilta, voi huomata, että sotilaat olivat hyvin näkyvässä roolissa yhteiskunnassa. Ulkonäön kannalta on siis tapahtunut tietynlaista demilitarisoitumista, Raitasalo valottaa.

Vaikka puolustusvoimien ja Puolustusministeriön välillä onkin havaittavissa nykypäivänä suurempia eroja kuin kymmeniä vuosia sitten, kehuu puolustusministeri Jussi Niinistö heidän välistään yhteistyötä.

– Yhteistyössä on viime vuosina tapahtunut radikaali kehitys parempaan suuntaan. Olin juuri tulosneuvotteluissa puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin, sekä hänen esikuntansa kanssa. Totesimme yhdessä, että koskaan näin toimivaa ja tiivistä yhteistyötä Puolustusministeriöllä ja puolustusvoimilla ei ole ollut, Niinistö hymyilee.