Lilli Hatinen

Helkama Jääkäri soveltuu mihin vain suomalaiseen maastoon hankalimpia maastonkohtia lukuunottamatta.

Polkupyörä vie pitkälle

Pasi Pouta

Puolustusvoimien käyttämällä Helkama Jääkäri -polkupyörällä pääsee etenemään tehokkaasti ja polttoaineesta riippumatta maastossa kuin maastossa. Tarvetta huoltoon tulee käytön mukaan.

Polkupyörät tulevat varusmiehille tutuiksi esimerkiksi ampumaradoille siirryttäessä, pyörämarsseilla tai polkupyöräsulkeisissa. Puolustusvoimien käyttämä Helkama Jääkäri -polkupyörä kulkee lähes missä vain suomalaisessa maastossa. Hankalimpien paikkojen yli pyörä kulkee olkapäällä. Puolustusvoimissa pyöriä käytetään pääosin kesällä. Talvellakin niillä ajetaan jonkin verran, jolloin niihin voidaan laittaa nastarenkaat.

Olemme käymässä Säkylän varuskunnan taisteluvälinevarastolla, missä odottaa varastollinen ehjiä ja huollettavia polkupyöriä. Komennusmiehenä toimiva suojelumies Oskari Heinonen huoltaa pyöriä sitä mukaa, kun aikaa vapautuu muilta tehtäviltä.

– Jos on aikaa ja tarvetta, niin huolletaan. Se ei ole päähomma, pyöriä on kuitenkin aina valmiina, Heinonen kuvailee.

Säkylässä pyöriä huolletaan ympäri vuoden sitä mukaa, kun huollettavaa syntyy. Varsinaiselle keväthuollolle ei siis ole tarvetta. Varusmiehet huoltavat polkupyörät lähtökohtaisesti omassa yksikössään. Taisteluvälinevarastolla säilytetään ja huolletaan pääasiassa henkilökunnan käytössä olevia polkupyöriä.

– Yleensä on sellaista, että joku skappari tuo pyörän vuosihuoltoon ja me huollamme sen, Heinonen selostaa.

Taisteluvälinevarasto tarjoaa varaosia ja apua pyörien korjaamiseen, jos pyörä hajoaa niin pahasti, ettei sitä saada korjattua yksikössä. Tavallisimpia polkupyörien vikoja ovat rikkoutunut sisäkumi tai liian löysälle menneet ketjut.

– Rengas on rikki, sisäkumi on rikki. Tuosta yhdestä puuttuu rengas kokonaan, Heinonen esittelee huollettavia pyöriä.

Korjauksen yhteydessä saatetaan tarvittaessa vaihtaa satula tai vanteet. Pyöriä myös öljytään ja putsataan.

Yhteensä Säkylässä on noin 2200 polkupyörää, parisataa kussakin yksikössä. Kaikkiaan puolustusvoimilta löytyy polkupyörä jokaiselle varusmiehelle.

Säkylässä kaikki polkupyörät ovat samanlaisia. Vanteita ja satuloita on erivärisiä, mutta runkokoko on aina sama. Rengas on 26-tuumainen. Aiemmin käytössä olleita 28-tuumaisia renkaita ei käytetä enää.

Säkylän varuskunnan taisteluvälinevarastolla varastoidaan sekä huollettavia että ehjiä polkupyöriä.

 

Helkama Jääkäri -polkupyörä on ominaisuuksiltaan äärimmäisen käytännöllinen. Pystyn ajoasennon ansiosta pyörästä pääsee helpommin seisomaan. Pyörä kantaa pehmeämmässäkin maastossa. Tarakalle ja tangon väliin on helppo kuormata tavaraa.

Helkama Jääkäri -polkupyörä kestää käytössä hyvin pitkään, koska kaikki osat voidaan vaihtaa ja varaosia riittää. Vain harvoin pyörä hajoaa niin pahasti, että runko menee romuttamolle. Tällä hetkellä puolustusvoimilla on siis riittävästi polkupyöriä, eikä uusia varsinaisesti tarvita.

Jos uusia polkupyöriä hankittaisiin, yksi mahdollisuus olisi hankkia erityistarkoituksiin soveltuvia polkupyöriä. Esimerkiksi vartiosto voisi hyötyä partiointitehtävissä leveäkumisista sähköpyöristä, joilla pääsee lähes paikkaan kuin paikkaan. Moottoripyörälähetit voisivat sopivissa tilanteissa käyttää nykyaikaisia sähköpolkupyöriä. Ne ovat hiljaisia ja huomattavasti moottoripyöriä kevyempiä. Lisäksi niillä pääsee eteenpäin akun loputtuakin.

Etenemismuotona polkupyörä on kustannustehokkain, ja erittäin ilmastoystävällinen. Silti pyörällä pääsee varsin tehokkaasti paikasta toiseen. Polkupyöriä voisi siis käyttää nykyistä enemmän. Kun moottoriajoneuvosta loppuu polttoaine, polkupyörällä pääsee vielä eteenpäin, pakoon tai tarvittaessa vihollisen päällekin.