Pohjoismaiset hävittäjät Norjan taivaalla
Vuosittainen Arctic Fighter Meet -harjoitus perehdyttää pohjoismaisia lentäjiä kansainväliseen toimintaympäristöön. Vastaavia harjoituksia on järjestetty vuodesta 2003 lähtien.
Arctic Fighter Meet 19 -lentotoimintaharjoitus järjestetään Norjan ilmavoimien toimesta Bodön tukikohdassa 19.–23. elokuuta. Lentotoimintaharjoitukseen osallistuu joukkoja Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimista. Yhteiset Arctic Fighter Meet -harjoitukset toimivat osana pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO).
– Harjoitus on jo vakiintunut osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä ja oletamme harjoitustoiminnan olevan sujuvaa ja kitkatonta, kertoo Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja everstiluutnantti Tomi Iikkanen.
Arctic Fighter Meet -harjoituksen lentotoiminta tapahtuu Norjan ilmatilassa ja Suomen ilmavoimista harjoitukseen osallistuu neljä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta. Norjan ilmavoimista harjoitukseen osallistuu F-16 Fighting Falcon -hävittäjiä ja Ruotsin ilmavoimista JAS 39 Gripen C/D -hävittäjiä.
– Ilmavoimien kantahenkilökunnasta koostuvan suomalaisen harjoitusosaston vahvuus on noin 70 henkilöä ja se sisältää ohjaajia, mekaanikkoja, viestimiehiä ja vartiojoukkoja, Iikkanen valaisee.
Vuosittaisten Arctic Fighter Meet -harjoitusten teemana on lentää koulutusohjelmien mukaisia tehtäviä erilaisia konetyyppejä vastaan sekä perehdyttää Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien nuorimpia hävittäjäohjaajia kansainväliseen toimintaympäristöön. Harjoituksessa hyvän sään vallitessa harjoitellaan ilmataistelua alkaen yksi vastaan yksi kaartotaistelusta ja päätyen aina huonon sään ilmataisteluharjoituksiin isommilla lento-osastoilla.
– Tämän harjoituksen tapauksessa kansainvälinen toimintaympäristö tarkoittaa nuorille ohjaajille uutta tukikohtaa, josta toimia, uusia tuttavuuksia kansainvälisestä hävittäjäyhteisöstä, englannin kielen aktiivista käyttöä ja myös toisiin hävittäjätyyppeihin tutustumista tarkemmin
Iikkasen mukaan Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä vakiintunut harjoitustoiminta on jo arkipäivää (NORDEFCO, Cross Border Training) toimittaessa lähes viikoittain kotitukikohdista, kuten Rovaniemi, Kallax ja Bodö.
– Yhteistoiminta maiden välillä lentoharjoituksen suunnittelussa ja toteuttamisessa on aina sujunut hyvin ja niin tämäkin harjoitus on lähtenyt käyntiin hyvän yhteistyön vallitessa, Iikkanen selventää.
Iikkasen mukaan harjoituksen merkitys yksittäisenä tarkasteltuna ei ole puolustusvoimien tai Ilmavoimien harjoituskalenterissa se vaikuttavin, mutta nuorimpien hävittäjäohjaajien koulutuksen kannalta tällä harjoituksella on suuri merkitys nimenomaan kansainvälisyytensä ja koulutusvaiheeseen sopivan lentotoiminnan takia.