Nea Holopainen

Kenraalimajuri Timo Kakkola, RMC:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Heinimaa, merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju ja Saabin varatoimitusjohtaja Micael Johansson hymyilivät Forum Marinumin sisäpihalla.

Pohjanmaa-luokan uudet sopimukset allekirjoitettiin Turussa

Konsta Leikas

Pohjanmaa-luokka -hankkeen neljän monitoimikorvetin rakentamista koskeva sopimus allekirjoitettiin merivoimien yhteistyökumppaneiden puheiden siivittämänä.

Laivue 2020 -hankkeeseen kuuluvan Pohjanmaa-luokan taistelualussopimukset allekirjoitettiin Merivoimien järjestämässä mediatilaisuudessa Forum Marinumissa 26. syyskuuta Turussa. Sopimuksissa sovittiin neljän monitoimikorvertin hankkimisesta merivoimille korvaamaan seitsemän poistuvaa alusta. Tilaisuudessa esiteltiin hankkeen tarpeellisuutta ja merkitystä Suomen puolustukselle. Hankkeen yhteistyökumppaneiden Saabin sekä Rauma Marine Constructionsin, RMC:n edustajat olivat paikalla tilaisuudessa.

Valtioneuvostossa 19. syyskuuta päätetyn hankkeen allekirjoittaminen oli merivoimien komentajan, lippueamiraalin Jori Harjun mukaan tärkeää.

– Alukset tulevat olemaan meripuolustuksen runko tulevaisuudessa, tavoitteena on, että koko Pohjanmaa-luokan laivue olisi operatiivisessä käytössä vuoteen 2028 mennessä.

– Olen erittäin tyytyväinen nyt tehtyyn sopimukseen. Saamme laivueen, joka vastaa Suomen tarpeeseen niin rauhan kuin kriisinkin aikana, Harju totesi.

Logistiikkalaitoksen johtaja, kenraalimajuri Timo Kakkola oli samoilla linjoilla.

 – Lähtökohta on ollut että Pohjanmaa-luokka rakennettaan kotimaassa huoltovarmuussyistä, tämä on huoltovarmuuden kannalta paras mahdollinen ratkaisu ja luo paljon työpaikkoja Suomeen.

– Kiitän kaikkia Laivue 2020 -hankkeessa mukana olleita. Paljon työtä on takana ja paljon vielä edessä, Kakkola totesi.

Sopimusten lisäksi merivoimien yhteistyökumppanit allekirjoittivat merivoimien komentajan Harjun ohella yhteistyöjulistuksen. Hankekumppani Saab korosti tilaisuudessa yhteistyötään Suomen puolustusvoimien ja suomalaisten yritysten parissa.

 

– Olemme ylpeitä tämän sopimuksen johdosta, Saabin varatoimitusjohtaja Micael Johansson tiivisti.

RMC: hallituksen puheenjohtaja Jyrki Heinimaa iloitsi laivuesopimusten allekirjoittamista.

 – Tänään aurinko paistaa länsirannalle laivahankintojen muodossa, hanke on tärkeä suomalaisen merenkulun, meriteollisuuden ja sen tutkimuksen kannalta.

–  Suomen merivoimien neljän modernin monitoimikorvetin rakentaminen Raumalla on tärkeä asia paitsi paikallisen työllisyyden ja elinkeinoelämän kannalta kuten myös valtakunnallisesti, Heinimaa kertoi.