Pidä itsestäsi kiinni

Yhtenä varusmiehenä koko puolustusvoimien isossa kolmirivissä saatat tuntea olosi mitättömäksi. Valtion vihreissä et voi laajemmin ilmaista itseäsi. On kuitenkin tärkeää, että muistat olevasi ensisijaisesti ihminen, vasta sitten sotilas.

Armeijassa ryhmä on tärkeämpi kuin yksilö. Sodassa on tärkeää, että sotilas osaa jättää omat halunsa ja mielijohteensa taakse palvellakseen joukon päämäärää. Sotilas on vain yksi ratas siinä massiivisessa koneistossa, jolla maita puolustetaan ja toisia vallataan.

Asepalveluksessa sinusta tehdään samannäköinen kuin muut. Hiuksesi leikataan lyhyiksi ja sinulle puetaan samat vaatteet kuin kaikille muille. Olet vain yksi sotilas komppaniassa, joka on vain yksi komppania pataljoonassa, joka on vain yksi pataljoona joukko-osastossa. Sinulta viedään suurin osa tavoista ilmaista itseäsi ulkoisesti. Tästä kaikesta huolimatta, on tärkeää pitää omasta yksilöllisyydestään kiinni.

Sotilasarvosi määrittää paikkasi puolustusvoimien suuressa hierarkiassa, mutta se ei määrittele luonnettasi. Sinulta ei voida viedä omia ainutlaatuisia taitojasi tai kiinnostuksen kohteitasi. Sotilas, joka ei tunne ja ajattele on hyödytön. Iloa ja naurua ei voi olla ilman pelkoa ja surua, eikä kukaan jaksa ainoastaan käskyjen ja ruuan voimalla.

On totta, että oikeassa kriisitilanteessa tavallisen rivisotilaan on osattava noudattaa käskyjä ryhmän tavoitteen saavuttamiseksi. Omien päähänpistojensa mukaan säheltäminen vaarantaa tilanteen laajemmat päämäärät. Painavat päätökset kuuluvat korkeammalle sotajohdolle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että oma-aloitteisuus kannattaa heittää täysin menemään. Sota ei ole pelkkiä käskyjä ja strategioita, se koostuu loppujen lopuksi ihmisistä, jotka ovat aina kykeneväisiä tekemään omia päätöksiään.

Myös varusmiespalveluksessa oma-aloitteisuudesta ja yksilöllisyydestä on huomattavasti hyötyä. Ongelmatilanteissa, joita jokainen varmasti kohtaa, on hyvä osata ajatella myös omilla aivoillaan. Jos haluaa edetä sotilashierarkiassa, täytyy paikoittain tehdä päätöksiä, improvisoida ja ajatella luovasti. Kukaan ei seuraa tinasotilasta. Johtajan on oltava luotettava, inhimillinen, vastuuntuntoinen ja persoonallinen. Hyvä johtaja on ennen kaikkea yksilö.

Samoin myös rivissä taisteleva sotilas kokee varmasti olonsa turvallisemmaksi, jos todella tuntee rinnallaan seisovan ihmisen. Ihmisten välinen yhteys pitää ryhmät ja joukkueet kasassa, eivätkä ihmiset voi solmia siteitä ilman yksilöllisiä luonteita. Ryhmä on tärkeämpi kuin yksilö, mutta ryhmä koostuu väistämättä ainutlaatuisista yksilöistä.

Älä siis taivu täysin kankeaan alokkaan, sotamiehen, alikersantin tai upseerikokelaan muottiin. Intissäkin löytyy tapoja ilmaista itseään, eikä omista mielipiteistä ja tunteista ole kuin hyötyä. Seuraa käskyjä ja ajattele ryhmän etua, mutta muista pitää myös omasta itsestäsi kiinni. Puu joka ei taivu, murtuu, mutta puu joka taipuu liian pitkälle on jo murrettu.