Jussi Pohjavirta

Paraatiin osallistui kaikkiaan noin tuhat henkilöä jalan ja kymmeniä ajoneuvoja.

Paraatijoukot marssivat Jätkänkynttilän sillalla

Kirmo Liukko

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen vastaanotti puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatin Rovaniemellä. Edellisen kerran paraati järjestettiin Rovaniemellä kahdeksan vuotta sitten.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatia pääsi tänä vuonna ihastelemaan Rovaniemellä. Ohimarssi Jätkänkynttilän sillalla keräsi paikalle suuren joukon katsojia sadekuuroista huolimatta. Paraatin valmistelusta ja toimeenpanosta vastasi Lapin lennosto.

Aamulla Rovaniemen sankarihautausmaalla laskettiin seppele talvi- ja jatkosodan muistomerkille.


Seppeleenlaskun jälkeen vuorossa oli lipunnosto Lordin aukiolla.
"Siniristilippumme, sulle käsin vannomme, sydämin", sotilassoittokunta ja kuoro säestivät juhlallista lippulaulua ja kielekkeisen valtiolipun nostoa.

Keskuskentälle oli kokoontunut suuri väkijoukko kuuntelemaan ilmavoimien komentajan, kenraalimajuri Pasi Jokisen puhetta, joka käsitteli arktisen alueen merkitystä ja koko Suomen puolustamista.

– Sotilaallinen varustautuminen ja toiminta on kasvanut pohjoisilla lähialueillamme. Tämä alleviiva puolustusvoimien tehtävää puolustaa koko maata. On tärkeää, että alueellamme ei ole turvallisuusvajetta, Jokinen totesi puheessaan.

Paraatikatselmus järjestettiin Rovaniemen Keskuskentällä. Paraatiin osallistui joukkoja ilmavoimista, maavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.
"Julkinen ja monesti yksityinenkin puhe on usein varsin uhka- ja ongelmakeskeistä. Harvemmin kuulee samalla intensiteetillä puhuttavan kaikesta siitä, mikä on hyvin tai kaikesta siitä, mikä on mahdollista. Mutta eikö se ole vähintään yhtä tärkeää? Eikö juuri se ole merkityksellistä?" kysyi kenttärovasti Kari Mannermaa toimittamassaan kenttähartaudessa.
Soittokunta esiintyi normaalia suurempana kokoonpanona, joka oli muodostettu Lapin ja Ilmavoimien sotilassoittokuntien muusikoista.

Kalustonäyttelyssä yleisöllä oli mahdollisuus tutustua puolustusvoimien kalustoon ja myös harvemmin julkisuudessa nähtyihin asejärjestelmiin.

JDAM-pommi on GPS-pohjainen täsmäase, jonka kantama on noin 28 kilometriä.

Keskipäivän koleinen säätila muuttui ohimarssin kuuroilevaksi. Pienet sadekuurot eivät kuitenkaan paraatia seuranneita haitanneet.

Kenraalimajuri Pasi Jokinen, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ja sotaveteraani Jorma Savukoski ottivat paraatin vastaan Jätkänkynttilän sillalla.
Suomen lipun perässä seurasi lippulinna.
Jalan marssineiden osastojen jälkeen nähtiin moottoroitujen osastojen marssi. Panssarihaupitsi K9 Moukari oli yksi motorisoitujen osastojen näyttävimmistä laitteista.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään vuosittain Mannerheimin syntymäpäivänä 4. kesäkuuta. Ensimmäinen vastaava paraati järjestettiin vuonna 1952, itsenäisen Suomen täyttäessä 35 vuotta.