Paraati sadan vuoden kunniaksi

Yli 25 000 suomalaista kokoontui joulukuun kuudentena päivänä Kuopioon, jossa maamme 100. itsenäisyyspäivää juhlittiin näyttävästi aamusta iltaan. Ohjelmaan kuului monenlaisia juhlallisuuksia ympäri kaupunkia.

Itsenäisyyspäivän näyttävimmät tapahtumat järjestettiin tänä vuonna Kuopiossa. Kansalaisille tarjottiin nähtäväksi muun muassa valtakunnallinen paraati ja historiallisen suuri Hornetien ylilento. Suomi 100 -teema näkyi itsenäisyyspäivänä kaikkialla Kuopiossa, sillä ohjelmaa järjestettiin Sankaripuistossa, tuomiokirkossa, torilla ja keskuskentällä. Juhlapäivä päättyi taivaan valaisevaan ilotulitukseen.

Kuopiossa järjestettyyn maanpuolustus kuuluu kaikille -teemaiseen paraatiin osallistui yhteensä noin 1100 henkilöä, 48 ajoneuvoa ja 37 ilma-alusta. Joukkoja ja kalustoa nähtiin kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Yleisöä laskettiin olleen yli 25 000.

Paraatin vastaanottivat ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen sekä Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä. Kenttähartaudesta vastasi puolestaan ilmavoimien kenttärovasti Kari Mannermaa, ja paraatijoukkoja komensi ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen. Varusmiehet auttoivat tapahtuman järjestelyissä ja vartiointitehtävissä.

Karjalan lennosto vastasi tapahtuman järjestelyistä. Suojausyksikön päällikkö, majuri Mika Saastamoinen kertoo itsenäisyyspäivän juhlinnan sujuneen odotetulla tavalla. Kuopion juhlallisuuksien valmistelut aloitettiin hyvissä ajoin.

– Aloitimme itsenäisyyspäivän valmistelut jo vuosi sitten ja kaikki sujui niin kuin oli suunniteltu. Myös viranomaistyö sekä yhteistyö Kuopion kaupungin kanssa sujui mutkattomasti, Saastamoinen iloitsee.

Ilmavoimat saatiin Saastamoisen mukaan tuotua hyvin esille ylilentojen ja esiteltävän lentokaluston myötä. Karjalan lennoston ja ilmasotakoulun osallistuminen paraatiin lisäsi myös ilmavoimien näkyvyyttä.

 

Itsenäisyyspäivän paraatin ohimarssi alkoi näyttävästi viidentoista Hornetin muodostaessa taivaalle kuvion 100. Ylilento oli historiallisen suuri. Tällä haluttiin tuoda näkyvyyttä sekä ilmavoimille, että Suomi 100 -teemalle. Ylilento oli tarkkaan ajoitettu ja sitä seurasi paraatin jalkaväkijoukko

09:00
Ihmiset suuntaavat Kuopion Sankaripuistoon hautakynttilöitä kantaen. Parkkipaikoista on pulaa, kun tilaisuuteen saapuu ennätysmäärä yleisöä – jopa pari tuhatta sankarivanajia kunnioittavaa henkilöä. Jokaisen 605 haudan luona seisoo tänään kunniavartio.

Juhlavuoden kunniaksi jokaiselle Suomen sankarihaudalle ideoitiin järjestettäväksi samanikäinen ja samaa sukupuolta oleva henkilö kuin vainaja oli menehtyessään. Kuopion sankaripuistoon haudatut ovat pääosin nuoria miehiä, mutta vartiossa seisoo satoja vapaaehtoisesti tulleita naisia. Kunniavartiossa olevat laskevat havuseppeleet haudoille ja seisovat vartiossa kynttilä kädessä.

Karjalan Lennosto kunnioittaa seppeleenlaskua kahden Hornetin ylilennolla.

10:00
Kuopion tuomiokirkossa on tiivis tunnelma, kun penkkirivit ovat täyttyneet juhlajumalanpalvelusta seuraamaan saapuneista ihmisistä. Piispa Jari Jolkkonen vertaa suomalaisten yhteishenkeä saarnassaan Raamatun keskeiseen sanomaan lähimmäisenrakkaudesta.

– Paimen ei hylkää eksynyttä lammasta eikä suomalainen jätä kaveriaan. Itsenäisyys on saavutettu yhteistyöllä ja siten sitä myös ylläpidetään, Jolkkonen saarnaa.

Jumalanpalvelus huipentuu Ilmavoimien soittokunnan esittämään Finlandiaan. Musiikki kaikuu kirkossa musiikkimajuri Juha Ketolan johtamana.

12:00
"Torilla tavataan", tokaisee mies puhelimeen ja jää odottamaan seuralaistaan. Kuopion torille on koottu yleisölle avoin puolustusvoimien kalustonäyttely, jossa on kaikenlaista aina kenttätykistä ilmatorjuntaohjukseen. Varusmiehet esittelevät kalustoa kansalle ja vahtivat ajoneuvojen sisätiloihin tutustuvia lapsia. Raskaan raketinheittimen 298 RSRAKH 06 ohjaamoon on jatkuvasti jonoa.

Kalustonäyttelyn ylivoimainen yleisön suosikki on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä. Se komeilee Kuopion kaupungintalon edessä.

13:15
Yleisö on odottanut itsenäisyyspäivän paraatin ohimarssin alkamista Kuopion kaupungintalon edustalla jo tunnin. Kadut ovat täyttyneet sinivalkoisia lippuja heiluttavista suomalaisista ja aluetta vartioivista sotilaspoliiseista, jotka takaavat niin yleisön kuin paraatijoukkojen turvallisuuden.

Ohimarssin alkaessa ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät suorittavat taivaalla historiallisen suuren ylilennon. Viisitoista muodostelmassa lentävää Hornetia piirtävät taivaalle juhlapäivän lukeman: 100.

 

Näköislehdet