Aatu Heikkonen

Aliupseerioppilas Jason Kajosmaa on tyytyväinen palvelustehtäväänsä: "Kun on hyvä yhteishenki, niin kaikki sujuu niin kuin pitääkin."

Panssariprikaatissa varusmies voi päästä ajamaan Leopardia

Elias Hirvikoski

Panssariprikaatin yksi halutuimmista palvelutustehtävistä on Leopard-panssarivaunun kuskin tehtävät. Aliupseerioppilas Jason Kajosmaa toimii ilmatorjuntapanssarivaunumiehistön johtajana tässä halutussa tehtävässä.

Jason Kajosmaa / aliupseerioppilas / Panssariprikaati / TJ 212

"Olen Leopard 2A4 Marksman -ilmantorjuntapanssarivaunun johtaja. Eli minun tehtävänä on johtaa vaunumiehistöä, johon kuuluu ajaja ja ampuja.

Mitä me ollaan tähän mennessä tehty, niin aikalailla ainoastaan ajohommia. Me ollaan harjoiteltu kaluston käyttöä: miten se käyttäytyy ja miten pitää toimia, jos vaikka vaunusta lähtee tela pois paikaltaan. Ei vielä olla päästy siihen vaiheeseen, että harjoiteltaisiin niin sanottua sotimista. On ollut kalustokurssia ja järjestelmään tutustumista.

Meillä on tiivis 20 hengen porukka, missä me näitä hommia tehdään ja kun on hyvä yhteishenki, niin kaikki sujuu niin kuin pitääkin.

Parasta näissä tehtävissä on, että saa itse kontrolloida kaikkea mitä vaunussa tapahtuu – toki joukkueenjohtajan käskyjen mukaan. Saa itse johtovaraa hoitaa hommat omalla tyylillä ja saa itse päättää asioista. Minä tykkään siitä, että saa olla vallankahvassa ja luoda kumminkin sellaista hyvää yhteishenkeä – se on sellainen positiivinen asia mitä tässä on.

Haastavinta intissä tottakai ovat aamut, ne harmittavat aina. Mut jos lähdetään liikenteeseen ihan tuosta meidän omasta jutusta niin siinä on paljon monimutkaisia asioita: pitää paljon harjoitella ja lukea kokeisiin. Esimerkiksi kalustokurssilla oli paljon tentittävää ja jos ei osannut, niin piti uusia. Meillä oli tietynlainen usean viikon koulu, niin ehkä sellainen opiskelu on ollut haastavinta. Vähä turhan paljon on ollut opiskelua, että olisi ollut kiva, jos olisi ollut jo sillon aiemmin enemmän sellaista käytännön hommia. Mutta minä ymmärrän sen, että pitää tietysti opiskella ennen kun voi tuollaisen vaarallisen järjestelmän kanssa lähteä toimimaan

Minä olen tämän kevään ylioppilas eli lukiossa olen aika ankarasti paiskinut töitä ja sitten olin Hartwallilla kesätöissä ennen kun tänne inttiin tulin.

Intin jälkeiset suunnitelmat ovat muuttuneet paljon tässä aika moneen kertaan, mutta näillä näkymin aika varmasti olen lähdössä Australiaan intin jälkeen. Menen vähän etsimään elämää ja oppimaan elämästä – miten hoidetaan asiat yksin ja miten hommat lähtee skulaamaan, kun yksin ollaan asioista vastuussa."