Lauri Parviainen

Entinen puolustusvoimain komentaja, kenraali evp. Jaakko Valtanen kunnioitti läsnäolollaan Pääesikunnan viestintäosaston perinnepäivää.

Pääesikunnan viestintäosasto juhli perinnepäivää arvovaltaisessa seurassa

Henrik Ruska

Puolustusvoimien Pääesikunnan viestintäosasto vietti perinnepäivää viestintäosaston uusissa tiloissa kutsumalla entisiä viestintäjohtajia kunnioittamaan osaston pitkää historiaa. Paikalla oli myös entinen puolustusvoimain komentaja, kenraali evp. Jaakko Valtanen.

Pääesikunnan viestintäosastolla kunnioitettiin keskiviikkona osaston 85-vuotista taivalta. Viestintäosaston nykyinen viestintäjohtaja eversti Sami Nurmi isännöi paikalle kutsuttuja entisiä viestintäjohtajia esitellen heille osaston nykyistä toimintaa. Arvovaltaisimpana vieraana paikalle saapui myös 94-vuotias entinen puolustusvoimain komentaja, kenraali evp. Jaakko Valtanen.

Valtanen toimi urallaan silloisen Pääesikunnan tiedotusosaston päällikkönä vuodet 1967-1969. Puolustusvoimien komentajan tehtävässä hän toimi vuodesta 1983 vuoteen 1990. Kenraali Valtanen oli myös mukana perustamassa Ruotuväki-lehteä 1960-luvun alussa.

– Lehdelle oli selvä tarve olemassa. Silloinen tiedotusosaston päällikkö, everstiluutnantti Vilho Tervasmäki kävi tutustumassa vastaaviin lehtiin Ruotsissa ja Norjassa, mutta erona meillä oli se, että halusimme varusmiehet mukaan heti alusta pitäen, muisteli kenraali Valtanen Ruotuväen syntyä.

Perinnepäivän juhlatilaisuudessa viestintäosaston historiasta puheessaan kertoi nykyisen suunnittelusektorin osastoupseeri, komentajakapteeni Tommi Sorvari.

– Perinnepäivämme juontaa juurensa vuoteen 1934, jolloin silloinen puolustusministeri Arvi Oksala allekirjoitti 26.4. käskyn puolustusvoimien sanomakeskuksen perustamisesta. Kyseinen osasto tunnetaan tänä päivänä nimellä Pääesikunnan viestintäosasto, Sorvari kertoi puheessaan.

Viestintäosaston pitkä historia osoittaa, että puolustusvoimat oli tiedotusasioissa aikoinaan edelläkävijä.

– Pääesikunnan viestintäosasto on vanhin julkiseen viestintään perustettu organisaatio valtionhallinnossamme, muistutti Sorvari.

Puolustusvoimien viestinnässä totuudenmukaisuus on yksi keskeisimpiä arvoja. Sorvari korosti, että totuudenmukaisuudesta on pidetty kiinni myös historiallisesta hankalissa tilanteissa.

– Kun selaa sodanaikaisia lehtiä tai lukee sodan jälkeisiä tekstejä, ja vertaa niitä viralliseen historiankirjoitukseemme, niin niissä on järkyttävän suuri yhtäläisyys, hän pohti.

Toinen tärkeä teema puolustusvoimien viestinnässä on luottamuksen rakentaminen.

– Viestinnällä on valtava vastuu tyydyttää tiedon tarvetta ja vaalia toimialan keskeisintä voimavaraa - luottamusta, Sorvari kiteytti.