Mun ja sun asepalvelus

Tällä hetkellä varuskunnissa alokkaiden sinivalkeat lenkkarit pöllyttävät hiekkaa samaan tahtiin kuin pinkan maininnan poistaminen palvelusohjesäännöistä myllertää reserviläisten tunteita.

Uudet alokkaat ovat suorittaneet palvelustaan kolme viikkoa. Kasarmilla kulkiessa kuulee yhdeksän ja kahdentoista kuukauden varusmiesten aamuhuutoja. Samaan hengenvetoon iso osa tammikuussa palveluksen aloittaneista puhisee pettyneinä siitä, kuinka helppoa uusilla alokkailla on.

Kaartin jääkärirykmentissä alokkaat pääsivät jo ensimmäisellä viikolla käymään sotilaskodissa. Tämä oli gonakirsikka velttouskakun päälle!

Asiat muuttuvat, mutta ennen kaikkea aika kultaa muistot. Tämä ei koske vain kasarmielämää. Kaupunkien kulmakuppiloissa vanhat parrat kehuskelevat, kuinka aiemmin talvisin oli lunta ihmisen mitan verran ja pakkanen löi sarkatakin alle puolet vuodesta.

Meille jokaiselle asepalvelus on iso elämänmuutos. Jos pienillä muutoksilla pystytään helpottamaan alokkaiden sopeutumista, niin miksi se olisi vanhemmilta saapumiseriltä pois?

Tällä viikolla valtakunnanmediassa on pohdittu pinkan kohtaloa uuden yleisen palvelusohjesäännön astuessa voimaan ensi vuoden alussa. Tehtiin jatkossa pinkkoja tai ei, asepalvelus on myös tapakasvatusta siihen, miten toisten kanssa kuuluu elää.

Muutoksiin on varmasti hyvät syynsä, ja ainakin itse olen onnellinen monista muutoksista. Arvostan esimerkiksi sitä, ettei minun tarvinnut kaivaa talvipakkasella poteroita kenttälapiolla routaiseen maahan. En kuitenkaan suostu väheksymään omaa palvelustani ja sen paikoitellen rankkoja hetkiä.

Varusmiespalvelus yhdistää sen suorittaneet yli sukupolvirajojen. Silti jokaisen kokemus on yksilöllinen, ja rankkuuden tai helppouden vertailu on likimain mahdotonta. Asianmukainen kuri tuskin katoaa varusmiespalveluksesta mihinkään, eikä intistä saa läpihuutojuttua tekemälläkään. Ja ainahan löytyy joku, jonka mielestä juuri tämä muutos katkaisi kamelin selän – oli se sitten pinkka tai sotku tai jokin muu.

Intti on iso asia nuorelle, joten ei käyttäydytä kuin emme pitäisi heidän kokemuksiaan juuri minään. Ja pidetään mielessä: varusmiehen palvelustodistuksessa ei anneta arvosanaa pinkan näpertelystä.