Jussi Pohjavirta

F/A-18 Hornetilla päästään tällä kentällä harjoittelemaan vaijerilaskuja.

Moottoritien pinnalta kohti pilviä

Leila Kauppila

Ilmavoimien Baana 19 -harjoitus tuo Lusin kylälle niin sotilaita kuin ilmailuturisteja.

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä kiitää moottoritietä pitkin parinsadan kilometrin tuntivauhtia. Siitä se nousee tekemään muutaman kilometrin lenkin ennen uutta lähestymistä. Lusin alueella Heinolan kunnassa harjoitellaan tilapäisellä sotilaslentopaikalla erilaisia lähestymisiä, laskeutumisia ja lentoonlähtöjä.

– Ainoastaan harjoitellut joukko voi toimia tehokkaasti poikkeusoloissa, siksi me näitä harjoituksia järjestämme, kommentoi eversti Timo Herranen Karjalan lennostosta.

Herranen kuvailee nykyistä kalustoa iskukykyiseksi ja järjestelmiä ajantasaisiksi, mutta toimintakyvyn ylläpito tarvitsee jatkuvaa henkilöstön harjoituttamista ja kouluttamista.

– Harjoittelemme hajautettua toimintatapaa mahdollisimman laajasti. Tuomme näissä harjoituksissa muun muassa kansainvälisissä harjoituksissa opittua tietotaitoa laajemmin oman henkilöstömme ulottuville, Herranen valottaa harjoituksen taustoja.

– Valmistaudumme tässä myös Ilmavoimien tämän vuoden tärkeimpään harjoitukseen, lokakuun alkuun sijoittuvaan Ruska 2019 -harjoitukseen.

Tämän harjoituksen parasta antia ovat maantietukikohtatoiminnan tyypilliset haasteet, sillä tilapäinen sotilaslentopaikka on ympäristönä todella erilainen. Tarkoitus on keskittyä nimenomaan lentotoimintaan, tukikohtatoiminnan painottuessa lokakuun harjoitukseen.

Vaikka harjoitus sulkee moottoritien ja tuo Lusin kylälle hetkeksi poikkeuksellisen paljon liikennettä, on yhteistyö paikallisten tahojen ja puolustusvoimien välillä sujunut hyvin. Puolustusvoimat on ollut yhteydessä alueen asukkaisiin hyvissä ajoin ennen harjoitusta, ja kohderyhmän tavoittamisessa apuna on ollut Lusin kyläyhdistys.

Ilmailuturisteille tarjolla on Lusin kyläyhdistyksen, leirikoulun, vanhempainryhmän ja urheiluseuran voimin järjestetty katselupaikka. Pellolle moottoritien viereen on pystytetty parkkialue, kahvio ja muutama bajamaja. Aurinkoinen sää ja lentokoneet ovat houkutelleet paikalle joukon katselijoita.

– Tulimme viettämään kesäistä päivää hyvässä tunnelmassa, Pentti ja Eila Hulden Lahdesta kertovat.

Huldeneille lentokoneet ovat jo hieman tuttuja entuudestaan, kuten myös kyläläisten järjestämät palvelut, jotka saavat heiltä kiitosta.

Pentti ja Eila Hulden asuvat Lahdessa noin 30 kilometrin päässä Lusista, josta he saapuivat seuraamaan hävittäjätoimintaa.

Paikalle on tullut myös Julius ja Joel Mantula äitinsä Tiina Mantulan sekä Kirsi Helanderin kanssa. Päivä on mennyt hyvin, mihin on osuutta ainakin aurinkoisella säällä ja vastapaistetuilla letuilla.

–  Osa meistä on ensimmäistä kertaa täällä katsomassa koneita. Nuorempi poika on todella kiinnostunut lentokonekirjoista, vaikka täällä ohi ajavat rekat tuntuvat saavan yhtä paljon tai enemmän huomiota, nauraa Tiina Mantula.