Samuli Pöntinen

Krista Niemi on saanut varusmiespalveluksesta lisää itsevarmuutta.

Mitä kuuluu Koulutus 2020 -alokkaalle tänä päivänä?

Jesse Sironen

Tikkakosken Ilmasotakoulun 1/19 -saapumiserä oli yksi Koulutus 2020 -pilottijoukoissa mukana olleista joukko-osastoista. Nykyisin suojauslinjalla palveleva lentosotamies Krista Niemi kertoo kokemuksiaan uudesta ohjelmasta.

Koulutus 2020 -ohjelman konseptia testataan kahden vuoden ajan erilaisilla kokeiluilla, joita toteutetaan joukko-osastoissa eri puolilla Suomea. Ilmasotakoulu on yksi kokeilujoukko-osastoista, joissa Koulutus 2020 -periaatteita ja -käytäntöjä koeponnistetaan. 1/19-saapumiserä oli ensimmäinen, jonka koulutus toteutettiin Koulutus 2020 -ohjelman mukaisella läpiviennillä. Koulutus 2020 -ohjelmassa mukana olleelle lentosotamies Krista Niemelle uusi koulutustapa on sopinut hyvin.

Uudessa läpiviennissä alokaskausi kestää kuusi viikkoa ja se rakentuu kurssimuotoiseksi. Alokasjakso alkaa kahden viikon orientaatiokurssilla, jota seuraa viikon mittaiset selviytymisen, suojautumisen ja suojaamisen kurssi. Alokasjakson viimeisellä viikolla tehdään koulutushaaravalinnat, ja silloin on myös vala- ja vakuutustilaisuus.
– Oli hyvä, kun alokaskaudella joka viikolla tehtiin ikään kuin eri koulutushaarojen tehtäviä. Pääsi näkemään, millaisia palvelusvaihtoehtoja täältä löytyy. Koulutus oli myös monipuolisempaa sillä tavoin, Niemi kertoo.

Miehistön koulutus jakaantuu Koulutus 2020 -ohjelmassa neljään kuuden viikon mittaiseen jaksoon. Nämä jaksot ovat alokasjakso, koulutushaarajakso, erikoiskoulutusjakso ja joukkokoulutusjakso. Lisäksi 1/19-saapumiserän aliupseeri- ja reserviupseerikursseilla pilotoidaan uudenlaista johtajakoulutusta.
– Mielestäni koulutuksessa ei ole ollut mitään huonoa.  Oli hyvä, kun sai olla pidempään saman porukan kanssa. Esimerkiksi, kun siirryimme suojauslinjalle, niin olimme suojauslinjalaisten kanssa pidempään yhdessä, ennen kuin osa siirtyi johtajakoulutukseen ja osa jäi miehistöön, Niemi arvioi Koulutus 2020 -ohjelman hyviä puolia.
– Johtajakoulutukseen valituilla miehistön tutuksi tuleminen saattaa aiheuttaa vaikeuksia. Heillä ei välttämättä ole samanlaista auktoriteettia, kun he siirtyvät johtamaan, hän kuitenkin lisää.
Koulutus 2020 -ohjelma näkyy koulutuksessa myös uusien elektronisten järjestelmien käyttämisessä koulutuksessa ja uudistetussa liikuntakoulutuksessa. Oppitunneilla hyödynnetään esimerkiksi interaktiivisia videoita ja mobiililaitteilla tehtäviä testejä ja liikuntakoulutukset sisältävät sotilaalta vaadittavien ominaisuuksien, kuten lihasvoiman, kestävyyden sekä maastossa liikkumisen taitojen, nousujohteista kehittämistä.

Alokaskauden jälkeen Niemi on siirtynyt suojauslinjalle. Niemen mukaan suojausmiehen tehtäviin kuuluu paljon samaa kuin sotilaspoliisien tehtäviin, eli vartiossa oloa, paljon eri harjoituksia ja ammuntoja ja kohteiden suojaamista. Heidän tärkein tehtävänsä on suojata lentokenttää.
Niemen mukaan suojausmiesten toimintaan kuuluu paljon maastoharjoitteita. Esimerkiksi koko edellinen viikko oli suojauslinjalla ollut harjoituksia maastossa.
– Hommissa parasta ehkä on juuri se eri aseilla ampuminen ja hommien fyysisyys, pääsee haastamaan itseään ja kohottamaan vähän kuntoa. Tykkään myös itse vartiosta, jossa saa vähän makua oikeiden sotilaspoliisien töistä ja pääsee välillä jänniinkin hommiin, Niemi kertoo.

Varusmiespalveluksen suorittaminen oli tullut Niemelle päähänpistona. Hän halusi mennä kokeilemaan, millaista varusmiespalvelus on, sillä hän pitää itsensä haastamisesta. Toinen syy varusmiespalveluksen suorittamiseen on Niemellä ollut kokemuksen ja itsevarmuuden kartuttaminen ja valmiuksien hankkiminen poliisikoulua varten.
– Itselle ainakin on tullut hieman enemmän itsevarmuutta intin aikana ja olen päässyt tutustumaan uusiin tyyppeihin. Poliisikoulussakaan intin käymisestä ei saa lisäpisteitä, mutta kokemuksena siitä hyötyy, Niemi selventää.
Osasyynä varusmiespalveluksen suorittamiseen toimi myös oma äiti, sillä pienestä pitäen äiti oli kannustanut Niemeä suorittamaan varusmiespalveluksen. Äiti oli Niemen mukaan nuorena halunnut suorittaa varusmiespalveluksen ja katui vanhempana, kun ei sitä ollut tehnyt.

Ilmasotakouluun Niemi oli hakenut sen läheisyyden takia. Niemi oli alusta asti varma, että menisi suojauslinjalle, eikä siis ollut niinkään kiinnostunut lentämisestä tai ilmailusta.
– Parasta varusmiespalveluksessa on ollut oma joukkue. Olen ainoa nainen suojauslinjan miehistössä, mutta silti jätkät ovat ottaneet minut tosi hyvin mukaan, Niemi kiteyttää.