Miehisyyden lähteillä?

Muonituskeskusten ruoat ovat usein täysin liharuokia. Kasvissyönti myös palveluksessa voisi helpottua sillä, että tarjottaisiin kaikille kasvisruokavaihtoehtoa.

"Ei noi pihvit täytä yhtään", oli lause, jonka kuulin viereisestä pöydästä muonituskeskuksessa. Tarjolla oli kaikille kasvispihvejä. Kyseisen lauseen tokaisija sekä miltei koko hänen pöytäseurueensa oli mitä ilmeisimmin ratkaissut kelvottoman ruoan ongelman ottamalla vain lautasen tarjottimelle. Hekin, jotka olivat ruokaa ottaneet, jättivät syömättä. Toki olisi voinut kysyä, paljonko tyhjä lautanen sitten täytti.

On surullista, että intissä vallitsee ainakin varusmiesten kesken näin negatiivinen asenne kasvisruokaan. Kasvisruoan kohdalla usein tokaistaan voimasanojen saattelemana, että ei maistu. Tiedä sitten onko syynä tähän yleinen raivoavien kasvissyöjien vastustaminen vai jonkun asteen miehisyyden alenemisen pelko. Henkilökohtaisesti en jaksa aiheesta raivota. Siitä huolimatta, että en koe tarkoituksekseni "käännyttää" koko komppaniaa kasvissyöjiksi, mietityttää asenne kasvissyöntiä kohtaan.

Omassa saapumiserässäni on muutamia henkilöitä, jotka olivat siviilissä kasvissyöjiä. Palvelukseen tullessa he kuitenkin alkoivat syödä lihaa. Varmasti tähän on osasyynä se, että halutaan välttää mahdollinen silmätikuksi joutuminen. Intissä toki toisille vinoilu on yleistä ja tapahtuu ihan hyvässä hengessä. On kuitenkin ikävää ja kuluttavaa, jos jokainen ruokapöytäkeskustelu liittyy yhden henkilön ruokavalioon.

En ole itse palveluksen aikana kokenut, että lihansyöntiä olisi sinällään korostettu esimerkiksi kouluttajien suunnalta. Muonituskeskusten ruoat ovat kuitenkin usein täysin liharuokia. Kasvissyönti myös palveluksessa voisi helpottua sillä, että tarjottaisiin kaikille kasvisruokavaihtoehtoa. Tällöin ei tarvitsisi täytellä kolmeen kertaan erikoisruokavaliopapereita palvelukseen astuessa niin, että kaikki varmasti tietävät asiasta.

Tosiasia on kuitenkin se, että kasvisruokaa syömällä ihminen voi elää yhtä hyvin kuin liharuokaa syömällä. Ei sillä, että edellä mainitulla asialla olisi väliä, koska argumentit ovat harvemmin sidoksissa faktatietoon. Usein kyse on siitä, että kunhan vähän "poikien kanssa" vaan naureskellaan sille, joka uskaltaa oikeasti syödä julkisesti kasvisruokaa.

Joka tapauksessa, jos kyse on siitä, että kasvissyöjät olisivat heikkoja, niin voin kertoa salaisuuden: telamiinat liikkuvat kasvissyöjällä yhtä rivakasti kuin sekasyöjällä.

 

Muokattu 11.4. klo.8:11 Muutettu tekstissä vegaani sanat kasvissyöjäksi.